nlc.hu
Tabuk nélkül

Menopauza-barát ételek

Menopauza-barát ételek: vedd fel a kesztyűt a kellemetlen tünetek ellen – az étrendeddel is!

A változókor testi tünetei mellett – alvászavar, hőhullámok, hízás – a lelki panaszok, mint például ingerlékenység, állandó fáradtság, szorongás, hangulatingadozás sem elhanyagolhatók. A kellemetlen tünetek ellen az étkezési szokások megváltoztatásával is sokat tehetünk.

A változókor a nőknél több éven át tartó folyamat, amit kellemetlen tünetek kísérhetnek. A panaszok enyhítésének egyik kulcsa a tudatos táplálkozás.

Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, igyunk meg minimum napi 8-10 pohár vizet. A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének. Szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, valamint a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában.

Étkezés változókorban

Fotó: Getty Images/absolutimages

Iktassuk be a mindennapokba a diót

Egy adag (28 gramm) dió fedezi a napi E-vitamin-szükséglet körülbelül 10 százalékát, ami segít enyhíteni a hüvelyszárazságot, emellett jótékony hatással van a hajra és a bőrre is. Egy adag mandula a napi E-vitamin-szükséglet 35 százalékát, egy adag mogyoró pedig a 20 százalékát képes fedezni.

Szójával a hüvelyszárazság ellen

A szója, a lenmag, valamint a lenmagolaj rendkívül gazdag egy ösztrogénszerű hatású összetevőben (fitoösztrogénben), ami hozzájárulhat a kellemetlen tünetek közül főként a hőhullámok és hüvelyszárazság enyhítéséhez.

Gabonafélékkel a nyomott hangulat ellen

A búza, a zab, az árpa és a rozs jelentős cink- és magnéziumtartalmának köszönhetően pozitív hatású lehet csökkent libidó, valamint lehangoltság esetén is.

Tojással az energikusabb hétköznapokért

Lefölözött tejet, és natúr joghurtot, valamint sok tojást érdemes fogyasztani magas kalcium-, magnézium-, D-vitamin- és vastartalmuk miatt, ami nagy segítség a fáradtság leküzdésében, valamint biztosítja és a mindennapi rutinhoz szükséges vitalitást a szervezetnek.

Amit kerüljünk: alkohol, koffein, csípős ételek

  • Az alkohol megakadályozza a kalcium és egyéb ásványi anyagok beépülését a szervezetbe, ráadásul rendesen megcsapolja a B- és C-vitamin-raktárakat is.
  • A koffeintartalmú ételek is italok, mint a feketekávé vagy tea, illetve az energiaitalok vagy a kóla szintén akadályozzák az ásványi anyagok beépülését, ezenkívül álmatlanság, feszültség és nyugtalanságérzés okozói lehetnek.
  • Zsíros és szénhidrátdús ételek, mint a tészták, sütemények és zsíros húsok megterhelik a szervezetet, ráadásul túlzott fogyasztásuk elhízáshoz vezethet, a csípős, fűszeres ételek pedig hőhullámokat idézhetnek elő.

A rendszeres testmozgás és a tudatos táplálkozás kéz a kézben járnak

A rendszeres mozgástól a klimaxos nők fizikai és mentális egészsége is jelentősen javul: több lesz az energiájuk, felgyorsul az anyagcsere, csökken a stressz, sőt még jobban is alszanak.

Nem mellesleg a rendszeres mozgással a hízás ellen is tehetünk, sőt a kettes típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulása is megelőzhető lehet, arról nem is beszélve, hogy nagy segítség a menopauza alatti hangulatingadozások enyhítésében: lélekben kiegyensúlyozottabbá válunk, amitől máris javul az életminőségünk.

A képlet nem is olyan nehéz: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, halat és olívaolajat. Fogyasszunk kevesebb szénhidrátot, tartózkodjunk az édességektől és a sok sótól, használjunk helyette inkább zöldfűszereket. Az alacsonyabb kalóriabevitel segít a súlygyarapodás ellensúlyozásában, ahogy a sport is. A kevesebb fűszeres, csípős étellel kevesebb hőhullámot kell elszenvedni, a koffein elhagyásával pedig az alvászavarokon is javíthatunk.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Fotó: Getty Images/absolutimages)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top