nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás megelőzése

Ha nem akarsz felfázni, ezekre figyelj!

Tegyél meg pár óvintézkedést, hogy elkerüld a gyakori vizelési ingerrel, alhasi fájdalommal, szúró-csípő érzéssel járó felfázás kellemetlen tüneteit.

Az állandó vizelési ingerrel, fájdalmas, csípő vizeléssel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó felfázás, azaz hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka az E. coli nevű bélbaktérium. A húgyutakba kerülő és ott elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékhez, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak. Ezért is fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, ha jelentkeznek a hólyaghurut tünetei – de még jobb, ha megelőzzük a bajt.

Mondjuk, mit tegyél!

Sok folyadékbevitel, gyakori pisilés

Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyassz sok folyadékot, amiből az ajánlott mennyiség napi 2-2,5 liter. Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni: a pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ideális közeg a baktériumok elszaporodásához.

Igyál gyógyteát

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea. Öntsd le egy-két evőkanál szárított gyógynövényt forró vízzel, majd hagyd állni 15 percig, végül szűrd le és idd meg!

Figyelj oda, mit eszel

Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, akkor bizonyos ételeket, italokat jobb kerülnöd, mert ezekkel csak feleslegesen irritálnád a húgyhólyagot, vagy éppen dehidratálod a szervezetet. Ezért, ha lehet, akkor kerüld a túlzott kávéfogyasztást, ne igyál alkoholt, sem koffeines üdítőket, és kerüld a savas gyümölcsöket, valamint a túl fűszeres ételeket és a mesterséges édesítőket is.

Felfázás és a szex

Fotó: Getty Images

Változtass az intim higiéniás szokásaidon is

Figyelj oda a helyes tisztálkodásra, de ne vidd túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják újra és újra a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát, ami által védtelen leszel a baktériumok támadásával szemben. Az intim tisztálkodáshoz használj lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezz.

Figyelj oda a helyes WC-használatra!

Tartsd be a WC-használat legfontosabb szabályait, azaz moss kezet előtte és utána, és soha ne téveszd el a törlés irányát: csakis elölről hátra!

És ha már itt a nyár…

  • Az uszodában, strandon, ha kijöttél a medencéből, minél hamarabb törölközz meg és cseréld szárazra a vizes fürdőruhát.
  • Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Ne hordj túl szűk nadrágot!
  • A menstruáció napjai alatt lehetőleg még tamponnal se fürödj strandon, uszodában vagy a természetes vizekben. Ne spórolj, cseréld gyakran a tamponodat, a betétedet, hogy ne tudjanak elszaporodni rajta a baktériumok.
  • Ha pisilni kell, akkor azonnal menj a mosdóba! Semmiképp se tartsd vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Bármilyen okból szedsz antibiotikumot, a kúrát követően mindig gondoskodj a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának helyreállításáról.
  • Nyáron jólesik naponta akár többször is zuhany alá állni. Ahogy a bőrödnek, úgy az intim területnek sincs szüksége gyakori szappanozásra. Tisztálkodáshoz elég a langyos víz, és legfeljebb semleges pH-értékű, illatmentes intim mosakodószer használata javasolt.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Morsa Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top