nlc.hu
Tabuk nélkül

A felfázás következményei

Mezítláb a parkban: nagy ára lehet a nyáresti kiruccanásoknak

A felfázás bakteriális fertőzés, de a hideg nyári esték vagy egy kis hűsítő zápor nem várt meglepetéseket okozhat.

Hirtelen fellépő, gyakori vizelési inger, amit csak pár csepp vizelet ürítése követ, csípő érzet a húgycsőben, alhasi, görcsös fájdalom? Ismerősek a felfázás tünetei, igaz?  Sajnos a szervezet védekezőképessége éppúgy meggyengülhet nyáron, mint télen, ezért óriási tévhit, hogy csak a hideg hónapokban fázhatunk fel.

A felfázás (hólyaghurut vagy hólyaggyulladás) létrejöttét csak részben okozza a hideg, a tünetekért ugyanis elsősorban a szervezetünkben, pontosabban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak túl és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme meggyengül.

Felfázás nyáron

Fotó: Getty Images

Vigyázzunk tehát magunkra a nyári hónapokban is: ha a hidegtől lelassul a keringés, a szervezet nem biztos, hogy képes lesz visszaverni a baktériumok támadását. Azaz egy kis romantikus, esti ücsörgés a hűvös vízparton, netán egy hidegebb padon bizony hozhat nem várt meglepetéseket, mint ahogy veszélyesek lehetnek a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy ha megázunk egy nyári zápor során.

A hidegen túl mi okozhat még felfázást?

Az immunrendszer hideg miatti gyengülésén túl a meleg és nedves környezet is igencsak kedvez az E. coli baktériumok szaporodásának, ami a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulásához, ennek talaján pedig hólyaghurut kialakulásához vezethet.

Mi boríthatja fel az egyensúlyt?

  • strandolás, szauna-, illetve uszodahasználat
  • illatosított intim mosakodók használata
  • gyakori hüvelyöblögetés,
  • fürdőkádban való gyakori fürdőzés zuhanyzás helyett
  • WC-használat higiénés szabályainak megszegése
  • szintetikus fehérnemű vagy túl szoros nadrág viselése
  • antibiotikumok szedése
  • tampon vagy egészségügyi betét helytelen használata

A kezeletlen felfázás következményekkel járhat

Ha nem vesszük elég komolyan, és nem foglalkozunk a felfázással, a nyomán akár vesemedence-, vagy vesegyulladás is kialakulhat. Ha a gyulladás miatt a vesék nem tudják megfelelően ellátni a funkciójukat, súlyos vérmérgezés is bekövetkezhet. Ha pedig a vese a sorozatosan visszatérő vagy elhanyagolt felfázás miatt már olyan súlyosan károsodott, hogy az a vérnyomásra is negatívan hat, előfordulhat, hogy  a beteg szervet műtéti úton el kell távolítani.

Előzd meg a bajt, és tartsd be a következő alapszabályokat

  • Mindig természetes anyagokból készült (pamut) fehérneműt viselj!
  • Lehetőleg kerüld a tanga állandó viselését, vagy ügyelj arra, hogy legalább a bélése legyen pamutból!
  • Ne hordj túl szűk nadrágot!
  • A menstruáció napjai alatt inkább még tamponnal se fürödj strandon, uszodában vagy a természetes vizekben. Ne spórolj: cseréld gyakran a tamponodat, a betétedet, hogy ne tudjanak elszaporodni rajta a baktériumok.
  • A nedves fürdőruhát minél hamarabb cseréld le szárazra. Fürdés után alaposan törölközz meg.
  • Nyáron jólesik naponta akár többször is zuhany alá állni. Ahogy a bőrödnek, úgy az intim területnek sincs szüksége gyakori szappanozásra. Tisztálkodáshoz elég a langyos víz, legfeljebb semleges pH-értékű, illatmentes mosakodó használata javasolt. Ne feledd, a hüvely öntisztuló szerv, nem szükséges „kimosni”, mert ezzel csak a természetes védekező képességét gyengíted!
  • Ne tartogasd a vizeletet! A hólyagban pangó vizeletben a kórokozók könnyen elszaporodhatnak.
  • Igyál sok folyadékot! A napi 2,5-3 liter folyadék sem számít soknak a nyári melegben. Ezzel egyúttal kimoshatod a bacikat is a hólyagodból. A megfelelő mennyiségű víz csökkenti a vizelet savasságát, így még ha fel is fáztál, a vizeletürítés kevésbé lesz fájdalmas. 

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor a gyógyszeres kúra után a hüvely természetes egyensúlyának a visszaállítására is törekedni kell!

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/evrim ertik)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top