nlc.hu
Tabuk nélkül

Alapszabályok nyilvános WC-n

5 alapszabály a nyilvános WC-n: hogy véletlenül se kapj fertőzést!

Hidd el, jobb, ha önszántadból, mint ha kényszerből látogatod a mosdót, még akkor is, ha az épp egy nyilvános helyiség. Inkább használd okosan a nyilvános WC-t, mert a hólyagodban felgyűlő, pangó vizelet egy sor kellemetlenséget okozhat.

Guggoljunk fölé, vagy takarjuk le, és üljünk rá? Mit tehetsz, ha egy benzinkúton, plázában vagy az utcán kell WC-re menned, de nem szeretnél fertőzést összeszedni? Jobb, ha megfogadod a következő tippeket, ahelyett, hogy esetleg ne fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot vagy hogy tartogasd a vizeletet.

Tipp: Igyál akkor is, ha nem vagy szomjas. Az italod lehetőleg ásványvíz, cukrozatlan gyümölcs- vagy gyógytea legyen, tehát fogyassz minél kevesebb alkoholt és koffeint.

A pangó vizelet és a felfázás közötti összefüggés

A hüvelybemenet és a végbélnyílás közeli elhelyezkedése miatt a kórokozók könnyen megtelepedhetnek a húgycső közelében. Mivel a nők húgycsöve rövid, mindössze néhány centiméteres, ezen keresztül a baktériumok viszonylag egyszerűen elérhetik a húgyhólyagot, hogy ott szaporodásnak induljanak. Ám ha a vizelet ürítése nem rendszeres – akár a kevés folyadékfogyasztás, akár a vizelet tartogatása miatt –, akkor a hólyagban pangó vizeletben a baktériumok gyors szaporodásnak indulhatnak: a számuk kb. 20 percenként megduplázódhat. Azaz könnyen megvan a baj, holott kinek hiányzik az állandó vizelési ingerrel, alhasi görcsökkel és pisiléskor égő, csípő érzéssel járó hólyaghurut? Ugye, hogy senkinek! A vizelettartogatás helyett tehát jobb, ha inkább megtanulod, hogyan használd „okosan”, azaz biztonsággal a nyilvános illemhelyeket.

Nyilvános WC használat

Fotó: Getty Images

A nyilvános WC használatának 5 aranyszabálya

A legtöbbeknél az egyetlen „óvintézkedés”, amikor nyilvános helyen pisilnek, hogy nem ülnek rá az ülőkére, hanem csak a WC-kagyló fölé guggolnak. Holott ez sem szerencsés megoldás, mert ugyanúgy vezethet húgyúti fertőzésekhez: a kényelmetlen pozíciónak köszönhetően ugyanis igyekszünk sietni, és így a vizelet sok esetben nem is ürül ki teljesen a hólyagból. A bent rekedő vizeletben pedig – amint azt már említettük – rendkívül gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok.

Felejtsd el tehát ezt a módszert! Most elmondjuk, mit tehetsz a valódi biztonságért!  

  • Moss kezet! Ne csak WC-használat után, hanem előtte is. A lénye, hogy a kezed legyen tiszta, amikor hozzáérsz az intim területeidhez, máskülönben akár milliónyi kórokozót is magadra kenhetsz.
  • Ne nyúlj a kilincshez! Rengeteg kórokozó lebzselhet egy vécékilincsen, amit ezért inkább csak papír zsebkendővel fogj meg.
  • Takard le a deszkát! A WC-deszka valóságos baktériumtenyészet, semmiképpen se ülj rá. Ha nem bírod a guggolást, és mindenképpen rá kell ülnöd, akkor takard le valamivel. Tarts például a táskádban kifejezetten erre a célra szolgáló védőpapírt, amit bármelyik drogériában megvásárolhatsz, az ilyesmi könnyedén elfér egy „feneketlen” női táska mélyén!
  • Válogasd meg, mivel törlöd meg magadat! A szabadon lengedező WC-papírt inkább egyáltalán ne használd, mert már kórokozók tapadhattak meg rajta. Akkor már inkább vegyél elő a táskádból egy papír zsebkendőt. Egyedül a zárt rendszerű WC-papír-adagolótól nem kell tartanod: azt nyugodt szívvel használhatod, viszont az első lapot a biztonság kedvéért inkább dobd ki.
  • Helyes irányban törölj! Figyelj oda, hogy pisilés után hogyan használod a papírt: a mozdulat mindig elölről hátrafelé, a végbél irányába mutasson. A hüvelyfertőzések jelentős részéért és a hólyaghurutért is gyakran a test saját baktériumai a felelősek. A végbél és a gát tájékán könnyen fordulhatnak elő kórokozó mikroorganizmusok, ezért vigyázz, ne sodord azokat a hüvely- vagy a húgycsőnyílás közelébe.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Peter Cade)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top