nlc.hu
Tabuk nélkül

Változókor és felfázás

Változókor és felfázás: ezért jelentkeznek gyakrabban a kellemetlen tünetek 40 felett

A kor előrehaladtával, a hormonszint csökkenése miatt fogékonyabbá válhatunk egyebek között a felfázásra is.

Elsősorban anatómiai különbségek állnak annak hátterében, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a felfázás, mint a férfiaknál. A női húgycső ugyanis rövidebb, így azon át a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig. Idősebb korban azonban mindkét nemben gyakoribbá válhat a húgyúti fertőzés, igaz, eltérő okok miatt.

Fontos! Ha egy évben háromszor vagy annál is többször jelentkeznek a tünetek, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, mivel a gyakran visszatérő hólyaghurut gyógyítása már jóval hosszadalmasabb folyamat.

Miért alakul ki könnyebben hólyaghurut 40 felett?

A felfázást, avagy hólyaghurutot nem közvetlenül a hideg okozza, hanem baktériumfertőzés. Míg az idősödő férfiaknál a megnagyobbodott prosztata miatt a hólyagban pangó vizelet a gyakoribb fertőzés kiváltó oka, addig a nőknél negyven fölött azért alakulhat ki könnyebben, mert általában ilyenkor kezd el csökkenni a női hormonok szintje, ami befolyásolja az intim szövetek mellett az alsó húgyúti szervek állapotát is.

Konkrétabban: a hüvelyben a tejsavtermelő bacilusok számára szükséges glikogén képződéséhez elengedhetetlen az ösztrogén nevű hormon. A női testben ez az első számú nemi hormon, amelynek szintje azonban bizonyos állapotokban – leggyakrabban és legtartósabban a változókorban – visszaeshet, ez pedig a jótékony baktériumokra, ezáltal a hüvely védekezőképességére, valamint a hüvelyhám vastagságára, hidratáltságára is negatívan hat.

Felfázás és a változókor

Fotó: Getty Images

A változókorban tehát a hüvely szárazabbá, érzékenyebbé és sérülékenyebbé válik, a hámszövetek sorvadása pedig nemcsak a vaginát, hanem a húgyutakat is érinti. Ösztrogén hiányában a gyengülő, elvékonyodó szövetek értelemszerűen hajlamosabbak a fertőzésekre, emiatt a hólyaghurut is könnyebben alakulhat ki.

A húgyutak fertőzését kiválthatja:

  • az intenzív szexuális élet,
  • spermicid eszközök használata,
  • antibiotikumos kezelések miatti hüvelyflóra-egyensúlyvesztés,
  • változókori ösztrogénszint-csökkenés, de akár tartós stressz vagy erős trauma miatti hüvelyszárazság,
  • az elvékonyodott hüvelyhám mikrosérülésein bejutó baktériumok.

Segítsünk magunkon!

A felfázás jellegzetes tünete a gyakori vizelési inger, a csípő, égő érzés pisiléskor, illetve alhasi görcsök is jelentkezhetnek. A hirtelen fellépő panaszokat tanácsos mielőbb kezelni, mert ha időben cselekszünk, akár gyógynövények segítségével is visszaszorítható a betegség, és így elkerülhetjük az antibiotikum-szedést.

  • A kiszáradt, elvékonyodott, sérülésre hajlamos hüvelyhámot hidratáljuk, regeneráljuk arra alkalmas hüvelyi kúpokkal, kenőcsökkel.
  • Az intim együttléteknél ügyeljünk a hüvelyhám épségére, pl. síkosítók használatával.
  • Ne feledkezzünk meg a mindennapi bőséges folyadékfogyasztásról. Így, ha netán kórokozó kerül a húgyutakba, a rendszeres vizeletürítéssel jó eséllyel meg tudunk megszabadulni tőle, még mielőtt komolyabb bajt okozna. Az elfogyasztott folyadék lehetőleg cukor- és alkoholmentes legyen, de a tiszta víznél talán nincs is jobb!
  • Sok olyan nő van, aki idegen helyen nem hajlandó pisilni, holott a vizelet tartogatásával csak segítjük a kórokozók elszaporodását. Győzzük le ezt a rossz szokást, az intim egészségünk hálás lesz érte!
  • Fontos a helyes WC-használat, a törlés iránya például mindig elölről hátrafelé történjék.
  • Ne csak WC-használat után, hanem előtte is mossunk kezet!
  • Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig legfeljebb orvosi javaslatra végezzünk.
  • A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/DusanManic)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top