nlc.hu
Tabuk nélkül

Nyaralás és a vashiány

Korábban imádtad, most inkább kimerít az aktív nyaralás? Komoly bajt is jelezhet a szervezeted!

Imádod az aktív nyaralást a családdal vagy a barátokkal, de ezúttal ahelyett, hogy feltöltene, inkább kimerít? Könnyen előfordulhat, hogy vashiány áll a háttérben!

Családi vagy baráti aktív nyaraláshoz is kell az energia, talán ehhez kell csak igazán! Ha korábban feltöltöttek a sporttal teli napok, most viszont nemhogy erőt nem adnak, hanem még inkább kimerítenek, akkor lehet, hogy fogytán a szervezeted vaskészlete.

Bármennyire is hihetetlen, attól még tény: a vashiány a fejlett országok lakosságának 60-80 százalékát érinti. Az okok nemenként és korcsoportonként eltérőek, és szorosan összefüggenek a táplálkozással, illetve az életmóddal.

Beszéljünk világosan a vashiányról!

A vashiány nemcsak az időseket és a betegeket fenyegetheti, hanem az aktív életet élőket is!

Ha nem jut a szervezetbe elegendő ebből a fontos nyomelemből, vagy épp nem képes hasznosulni, akkor vashiány, később pedig akár vérszegénység is kialakulhat. A vashiány az egész szervezetet érinti, hiszen a vas a szerveink működéséhez elengedhetetlen oxigént szállító vörösvértestek hemoglobinjának alkotóeleme. Emellett a vas az izomban, csontvelőben, és számos fontos enzimben is megtalálható. Hiánya tehát az egész szervezet számára komoly megterhelést jelent, és hatással van valamennyi szervünk működésére.

A vashiány legjellemzőbb tünetei:

  • fáradékonyság
  • gyengeség
  • fejfájás
  • szédülés
  • sápadtság
  • hajhullás
  • szívdobogásérzés
  • torokszorítás
  • nyelési zavarok
  • csökkent teherbírás

„Elhatároztam, hogy életmódot váltok, ezért beiktattam a hétköznapjaimba a rendszeres edzéseket, és odafigyeltem az étkezésekre is – meséli Sanyi. – Nagyon örültem, amikor a barátaimmal úgy határoztunk, hogy az idei nyaralás más lesz, mint a többi, ahol ezúttal nem a tengerparti henyélés, illetve a söröspohár emelgetése játssza a főszerepet – hanem a sport! Bringázás, hegymászás egyaránt szerepelt a tervezett repertoárban. Csakhogy észrevettem magamon, hogy rettentő fáradékony lettem. Hamar kimerültem és egyáltalán nem bírtam tartani a tempót a többiekkel. Szerencsére a barátaim megértőek voltak, de mindenki azt javasolta, hogy amint hazaérünk, mutassam meg magam az orvosomnak. Egy egyszerű vérvétel után kiderült, mi volt a baj: a nagy életmódváltásom mellett nem figyeltem oda a napi vasbevitelre, pedig ez is legalább olyan fontos, mint a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Szerencsére csupán enyhe vashiányos állapot alakult ki nálam, és miután dietetikus segítségével vasban gazdag étrendet kezdtem el követni, viszonylag gyorsan visszanyertem a formám” – mondta el Sanyi.

Vashiány és tünetei

Fotó: Getty Images

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy az intenzív sporttevékenység több vasat „fogyaszt”. A megerőltető fizikai aktivitás ugyanis fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, amihez több oxigénre van szükség. Az oxigént szállító hemoglobin termelése mellett az izmok működéséhez szükséges vastartalmú fehérje, a mioglobin termelése szintén megnő, ami fokozott vasszükséglettel jár. A sportolók megfeledkezhetnek a vérképzéshez szükséges C-vitamin, folsav és vas beviteléről, holott nagyon fontos lenne erre is kellő figyelmet fordítaniuk, mert ha a szervezet számára ezeket nem biztosítjuk, könnyebben kialakulhat a vashiányos állapot.

Egy kis odafigyeléssel minden megoldható

Napi szinten mindenki veszít vasat, amit legkönnyebben a táplálékkal tudunk pótolni. A vasháztartás egyensúlyához átlagosan napi 1-2 mg vas szükséges. Ezt kiegyensúlyozott étkezéssel tudjuk bevinni, amelynek tartalmaznia kell vasban gazdag húsféléket és tejtermékeket, valamint zöldségeket, gyümölcsöket, különböző magvakat és gabonaféléket egyaránt.

Ha nem lenne elegendő az étkezéssel bevitt vas, úgy különböző vaspótló készítmények lehetnek a segítségünkre. A szupermarketekben kapható étrendkiegészítőktől és multivitaminoktól kezdve a vény nélküli, illetve receptköteles patikaszerekig széles a vaspótlás eszközeinek tárháza.

Fontos azonban néhány szabály ismerete:

1.  Vastartalom: mindig az elemi vastartalmat figyeljük (a készítményeken gyakran csak a vas-só tartalmat tüntetik fel, aminek csak mintegy 20-30%-a az elemi vas).

2. Az étrendkiegészítők vastartalma maximum napi 45 mg lehet, és a szájon át bevitt vasnak általában csak a 10-20 százaléka képes felszívódni. Ezért ezek a termékek kizárólag a normál, vegyes táplálkozás kiegészítését szolgálják, vashiány kezelésére nem alkalmasak.

3. Egyéb összetevők: a kalcium és magnézium gátolja, a C-vitamin segíti a vasfelszívódást.

4. Mivel bizonyos ételek és táplálék-összetevők a vas-sók felszívódását gátolják, ezért a vasat ilyen formában tartalmazó készítményeket étkezés előtt vagy után 2 órával kell bevenni.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Daniel Milchev)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top