nlc.hu
Tabuk nélkül

Gombás hüvelyfertőzés és az utazás

Félelem és viszketés Debrecentől Zalaegerszegig, avagy gombás hüvelyfertőzés és utazás

Mi történik, ha nem megfelelő alsóneműt választunk? Mi köze ennek a gombás hüvelyfertőzéshez? Sajnos nagyon is sok!

Sokan azt hiszik, hogy a hüvelygomba szexuális úton terjedő betegség, pedig a valóságban a bajt ritkább esetben kapjuk el a partnerünktől. A legtöbbször a saját szervezetünkben is megtalálható – normál esetben ártalmatlan mennyiségű – Candida gombák indulnak szaporodásnak, amikor valamiért felborul a hüvelyben élő mikroorganizmusok aránya, vagy ha olyan körülményeket teremtünk, ami kedvez ezeknek a kórokozóknak.

A hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása és az immunvédekezés meggyengülése együttesen válthatja ki a megbetegedést.

Mi boríthatja fel az egyensúlyt?

  • stressz
  • antibiotikum-kúra
  • túlzásba vitt intimhigiénia
  • hormonháztartás megváltozása

…és az sem mindegy, milyen fehérneműt hordunk!

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy mert nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek, sűrű szövéssel – elősegítik az elszaporodásukat.

Utazás és a hüvelygomba

(Fotó: Getty Images)

Így járt Jázmin is, aki egy hosszú autóútra nem éppen a megfelelő fehérneműt vette fel.

„Évek óta Debrecenben tanulok, édesanyám pedig Zalaegerszegen él. Úgy döntöttem, meglepem azzal, hogy meglátogatom, de nagyon szerencsétlenül végződött az utazás. Persze mint mindig, indulás előtt kapkodtam, így egy számmal kisebb fehérneműt sikerült vennem magamnak a boltban. Nem vettem észre, még akkor sem, amikor reggel felvettem. Éreztem, hogy picit talán szűk, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Az út felénél jártam, amikor elkezdett nagyon kényelmetlen lenni, és valahogy furcsán is éreztem magam odalent. Megálltam az egyik benzinkúton, és a mosdóban már láttam, hogy a hüvelyfolyásom túrószerűvé vált, sőt viszketni is kezdtem odalent. Mivel volt már gombás hüvelyfertőzésem, tudtam, nagy a baj. Nem tudtam mit tenni, végigszenvedtem ezt a nagyon hosszú utat. Délután értem Anyuhoz, akitől azonnal rohantam tovább az orvoshoz. Gyógyszert kaptam, és tanácsot, hogy sokat pihenjek. A stressz mellett valószínűleg a műszálas, szűk tangám sem segített abban, hogy elkerüljem a hüvelygombát. Nálam egyszer és mindenkorra vége a tanga-szerelemnek” – mondta Jázmin.

Tipp: A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérnemű helyett pamut alapanyagú darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást. A tanga szinte „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ezért érdemes inkább hanyagolni ezt a viseletet!

A hüvelygomba kiegészítő kezelésére számos készítmény kapható recept nélkül is a patikákban. Ezek általában gyorsan hatnak és hamar megszüntetik a kínzó, kellemetlen tüneteket, ennek ellenére nem szabad kizárólag rájuk hagyatkozni, ha gombás fertőzésre gyanút adó jeleket tapasztalunk magunkon, hanem – és ez különösen ajánlott az első fertőzés alkalmával – keressünk fel egy szakorvost, hogy tisztázza a problémánk valódi okát.

Érdemes olyan speciális összetételű és komplex hatású készítményeket alkalmazni, amelyek egyúttal a hüvely savas pH-ját is segítenek visszaállítani.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Kiyoshi Hijiki)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top