nlc.hu
Tabuk nélkül

Őszi wellness és a hüvelygomba

Októberi wellness kellemetlen meglepetéssel – így légy úrrá a pihenésed alatt támadó hüvelygombán

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, a hüvelyfertőzések csak nyáron veszélyeztetik a jól megérdemelt pihenést. Holott az őszi wellness-hétvégék során is ugyanúgy oda kell figyelnünk magunkra, mert a hüvelygomba nem válogat!

Az őszi időszakban is sokan mennek el szívesen egy-egy hosszú hétvégére wellness-ezni. Ilyenkor felszabadultabbak vagyunk, kikapcsolunk, pedig van pár dolog, amire érdemes odafigyelni, különösen a nőknek.

Őszi wellness és a hüvelygomba

(Fotó: Getty Images/Halfpoint Images)

Ősszel ugyanúgy veszélyben lehet az üdülés egy váratlan hüvelyfertőzés miatt

“Alig vártam, hogy eljöjjön a szeptember! Ezt az időszakot néztük ki a párommal egy kis lazításra, hiszen a világjárvány miatt közel 2 éve voltunk utoljára wellness-hétvégén. Mindkettőnkre ráfért már a pihenés, a hajtós, stresszes nyárral a hátunk mögött. Ha kimozdulunk, általában olyan szállást választunk, ahol van úszómedence és szauna, mert az úszás és egy jó szaunaszeánsz teljesen ki tud kapcsolni minket. Ettől még soha semmi bajom nem volt, most viszont a miniüdülésünk kellős közepén azt vettem észre, hogy valami nagyon nem stimmel odalent. Rossz volt a közérzetem, viszketni kezdtem, és a hüvelyváladék állaga is megváltozott, túrószerűvé vált. A Google nekem is jó barátom, utánaolvastam tehát, hogy mi lehet ez. Hamar rájöttem, hogy a tüneteim gombás hüvelyfertőzésre utalnak. Még ott helyben felkerestem egy orvost és mint kiderült, ez volt a lehető legokosabb, amit tehettem. Köszönhetően a profi és gyors segítségnek, a panaszaim viszonylag gyorsan elmúltak. Az orvos azt mondta, amikor valaki stresszes időszakon van túl vagy nem tudott eleget pihenni – ahogy én sem tudtam a nyáron szinte egyetlen napot sem –, olyankor az immunrendszere legyengülhet, és emiatt sokkal hamarabb összeszedhet ilyen fertőzést. Szóval ezt történt nálam, de a gombaellenes készítmény, amit kaptam, segített” – mesélte Mónika.

Tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Ne feledjük, hogy a gyógyszeres kúra után gondoskodni kell a hüvelyflóra helyreállításáról is!

Milyen hüvelyfertőzésre utalnak a különböző tünetek?

Bő hüvelyfolyás, kellemetlen, halra emlékeztető szaggal: ilyen a bakteriális fertőzés

A bőséges, halszagú hüvelyfolyás a bakteriális vaginózis jellegzetes tünete. A hüvelyben élő „jó” és „rossz” baktériumok egyensúlya ilyenkor megbillen és a „rossz” baktériumok kerülnek túlsúlyba. Nem nemi úton terjed, de nagyon kellemetlen betegség. Különösen érzékenyek lehetünk rá stresszes időszakokban, gyenge immunrendszer esetén. Az is elképzelhető, hogy az otthonitól eltérő környezetben másképp tisztálkodunk, amivel ugyancsak növeljük a kockázatot.

Szagtalan hüvelyfolyás, amelynek állaga túrószerű: ez hüvelygomba lehet

A hüvelygomba nem nemi úton terjedő betegség. A hüvelyben található gombák, jellemzően a Candida albicans nevű élesztőgomba elszaporodása okozza. Ha negyedévente újra megjelenik, azt már visszatérő gombás hüvelyfertőzésnek tekintjük.

Mielőtt wellness-ezni indulnánk ősszel, a szervezetünket is érdemes felkészítenünk a pihenésre. Mindenképp gondoljunk a megelőzésre: turbózzuk fel az immunrendszerünket, próbáljunk meg rendszeresen mozogni, meditálni még a legnagyobb hajtás közepette is. Szedjünk a női szerveket erősítő vitaminkészítményeket, leginkább C-vitamint. Szerezzünk be olyan készítményt is, amely a hüvelyflóra egészségének fenntartását szolgálja. Ha mindezt megtesszük, jó esélyünk lesz rá, hogy feltöltődve és valóban kipihenten térhessünk haza.

Tipp: Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, majd pedig cseréljük át a nedves fürdőruhánkat szárazra, ugyanis a nyirkos környezet kedvez a gombák szaporodásának.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Halfpoint Images)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top