Tabuk nélkül

Orrspray-függőség: én megtaláltam a segítséget (x)

Niki túl hosszú ideig használta a szintetikus hatóanyagot tartalmazó orrspray-t és ennek következtében függővé vált. A patikaszerről sokáig nem tudott lemondani, ám idővel megtalálta, mi segíthet.

Orrspray-függőség: én megtaláltam a segítséget (x)
Ezért veszélyes az orrspray-függőség

„Elsőre biztos furcsának tűnik, ám az orrspray-függőségemmel nem vagyok egyedül, mert mint megtudtam, ez egyre több embert érint. Azért beszélek róla nyíltan, mert komolyan megnehezítette az életemet, a példámból pedig mások is okulhatnak. Egy hosszan elhúzódó náthával kezdődött minden. Akkor tovább használtam az orrspray-t, mint ameddig szabad lett volna, és idővel azt vettem észre, hogy a spray nélkül már nem is komfortos az életem.  Az úgynevezett dekongesztáns, vagyis a nyálkahártya duzzanatát csökkentő hatóanyagot tartalmazó szerek az orrnyálkahártyában található apró ereket húzzák össze, ezzel csökkentve a duzzanatot. Csakhogy 7-10 napnál tovább nem volna szabad használni ezeket, mert az orrnyálkahártya duzzanata állandósulhat, és így könnyen orrspray-függőség alakulhat ki. Erről nekem fogalmam sem volt, amikor használni kezdtem a dekongesztáns orrspray-t” – osztja meg a tapasztalatait Niki.

 

Úgy éreztem, mintha beton lenne az orromban

„Ott követtem el az első hibát, hogy nem olvastam el a készítmény dobozában található tájékoztatót, és ezért nem láttam, hogy ezt a fajta orrspray-t nem ajánlott 10 napnál hosszabb ideig használni. Idővel egyre több befúvásra lett szükségem. Az orrspray használata után mindig egy kicsit fellélegezhettem, ám ez a kellemes szakasz nem tartott sokáig. Gyakran olyan érzésem volt, mintha betont öntöttek volna az orromba, annyira bedugult.”

Segített az ectoin-tartalmú orrspray

„Rossz érzés volt rájönnöm, hogy az orrspray átvette az irányítást az életem felett. Azt hittem, hogy az enyém egyedi eset, majd miután több cikket is elolvastam a neten, meglepődtem, milyen sokan járnak hasonló cipőben. Az is kiderült számomra, hogy az orrspray-függőség egyáltalán nem veszélytelen: az orrnyálkahártya előbb-utóbb olyan mértékben károsodhat, amit már csak műtéttel lehet orvosolni. Sokáig kerestem, hogy mi segíthetne, végül az egyik fórumozó ajánlotta, hogy a szintetikus anyagot tartalmazó orrspray-t kombináljam a természetes összetevőket tartalmazó Reventil orrspray-vel. A szintetikust használjam csak éjszakára, napközben pedig fújjam be a Reventilt, amely ectoint tartalmaz. Az ectoin egy olyan molekula, amely védi a sejtfelszínt a kiszáradástól, sérülés esetén pedig segít a sejtregenerációban. A Reventil ugyan nem hatott olyan hirtelen, mint a szintetikus spray, ám idővel azt vettem észre, hogy már nincs begyulladva az orrnyálkahártyám, csökkent a duzzanat és ezzel a kellemetlen orrdugulásérzés is. Ma már tényleg csak akkor van szükségem orrspray-ra, ha éppen meg vagyok fázva.”

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top