nlc.hu
Tabuk nélkül

Nők kínos történetei a klimaxukról

Nem vicces, de akár azzá is teheted: nők kínos történetei a klimaxukról

A változókor és az azzal járó tünetek nők millióinak mindennapjait keserítik meg. Nők osztják meg személyes történeteiket – valamint azt is, hogy nekik milyen tippek, trükkök váltak be a helyzet és a klimaxos tünetek enyhítésére.

Szomorú látni, milyen nagy riadalmat vált ki egyesekből a klimaxnak csupán a gondolata: mintha azzal, hogy beköszönt a menopauza, máris vége lenne a világnak, de legalábbis a női létnek. A változókornak vannak persze kellemetlen tünetei, mégsem kell ezek miatt rögtön elásni magunkat a kert végében – elvégre tehetünk is azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A jellegzetes változókori tüneteket (hőhullámok, alvászavarok, hízás, hajhullás stb.) az okozza, hogy a női szervezetben felborul a hormonális egyensúly, illetve csökken az ösztrogén szintje. Az orvosok sok esetben hormonkezelést javasolnak, ám minden esetben érdemes előbb életmódváltással tennünk a kellemetlenségek ellen: rendszeres mozgással, tudatos táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel. Az is fontos, hogy meg tudjuk beszélni a családdal vagy akár sorstársainkkal, mi is zajlik le bennünk ilyenkor. Hozzuk ki a helyzetből a legtöbbet!

Barátnők egymás között

Márti például a barátnőivel szereti megbeszélni, mi az, ami épp nehézséget okoz neki ebben a változókor idején. „Ez olyan, mint egy terápia: összeülünk, együtt nevetünk, sőt néha együtt sírunk a problémáinkon. Nyilván az életmódváltás vagy adott esetben a gyógyszeres terápia enyhítheti a tüneteket, nekem mégis ez a baráti kör a legnagyobb segítség. Egy-egy ilyen traccsparti mindig feltölt, utána új erőre kapok, mert a ’csajok’ emlékeztetnek arra, hogy nem vagyok egyedül a problémámmal, sőt, vannak, akiknek sokkal rosszabb, mint nekem” – mondta Márti.

Nők és a klimax

Fotó: Getty Images

„Egyetértek Mártival – vette át a szót Andi. – Jó megosztani a tapasztalatokat, és még jobb érezni, hogy nem vagyunk egyedül. Szeretem, amikor vicces vagy éppen a kínos történeteket mesélünk egymásnak. Nekem az egyik legcikibb sztorim, amikor a munkahelyemen egyik pillanatról a másikra leizzadtam, ráadásul a fiatalabb kollégák diszkréten ugyan, de kinevettek a hátam mögött. Emlékszem, alig vártam, hogy vége legyen a napnak és végre hazamehessek. Akkor és ott lelkileg nagyon nehéz volt és megalázó, de amikor ezt a történetet megosztottam a többiekkel, kiderült, hogy ők is átéltek már hasonlót. Utólag már jót nevetek ezen az egészen. Azóta pedig a tünetek enyhítése érdekében csökkentettem a koffeinadagomat, de az alkohollal is óvatosabban bánok, valamint nagy nehezen, de nemet mondtam a cukros és a túl fűszeres élelmiszerekre is. Azt olvastam ugyanis, hogy ezek miatt gyakrabban alakulhatnak ki hőhullámok, ráadásul nyugtalanságot, álmatlanságot is okozhatnak. Ezek az apró trükkök tényleg sokat számítanak: ma már kevesebbszer izzadok le, mint azelőtt” – mondta el Andi.

„Én már megbarátkoztam a sorsommal, és csak nevetek az egészen… – vette át a szót Marcsi. A múltkor kirándulni voltunk a családdal, amikor egyik percről a másikra megváltozott a hangulatom, és már semmi sem volt jó nekem. Még el is sírtam magam valami semmiség miatt, pont úgy, mint annak idején, amikor állapotos voltam…Tudtam persze, hogy ezúttal is csak a hormonok játszanak velem. A végén már az egész család viccet csinált a produkciómból, és szó szerint én is sírva nevettem magamon. Elképesztő szituáció volt.”

„Én főleg a kialvatlansággal küzdök. Minden reggel olyan fáradtan kelek ki az ágyból, hogy szinte azt sem tudom, fiú vagyok-e vagy lány. Egy alkalommal például meg sem fésülködtem, úgy mentem be a munkahelyemre, de volt arra is példa, hogy a pipereszekrény helyett a hűtőbe tettem vissza a fésűt. Aztán kipróbáltam egy gyógynövényes gyógyszert, ami sokat segít: amióta szedem, jobban alszom, mint valaha” – mesélte nevetve Csilla.

A klimax nem egyik napról a másikra zajlik le. A változókori átalakulás akár évekig is eltarthat, és teljesen természetes jelenség. A menopauza minden nőnél bekövetkezik, általában valamikor 45–55 éves koruk között. Nem betegség, hanem a női lét része, ezért nem félni kell tőle, hanem érdemes minél tudatosabban készülnünk rá.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top