nlc.hu
Tabuk nélkül

A PMS okai

A PMS okai: a szénhidrát és/vagy a B6-vitamin is ludas lehet

A havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, a panaszok hátterében ráadásul több dolog is szerepet játszhat. Most a táplálkozási tényezőket részletezzük.

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma azokat a tüneteket foglalja magában, amelyek jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. A PMS-sel járó panaszoknak se szeri, se száma, sokan csak a fizikai tüneteit tapasztalják, másoknál viszont testi és lelki tünetek egyaránt előfordulnak.

PMS és a vitaminok

Fotó: Getty Images

Testi tünetek:

  • mellfeszülés
  • fejfájás (migrén)
  • súlygyarapodás
  • alhasi görcsök
  • bőrproblémák
  • általános fájdalom

Lelki tünetek:

  • labilis hangulat
  • túlérzékenység
  • ingerlékenység
  • szorongás
  • idegesség
  • búskomorság, sírósság

A PMS-nek több oka is lehet

Legfőbb okként a hormonális változásokat említik, de kialakulásában szerepet játszhat a stressz, bizonyos betegségek, az egészségtelen életmód is a táplálkozási tényezők mellett. Ezek közül a szénhidrát-anyagcsere zavara és a vitaminhiány, elsősorban a B6-vitamin csökkent szintje emelhető ki.

Tudtad? Kutatások szerint a PMS alatt a szokásos mennyiségnél akár napi 500 kalóriával több szénhidrátot is beviszünk a szervezetünkbe.

Mit tehetünk?

Vitaminokra fel!

A PMS tüneteit csökkentő B6-vitaminnak közismerten fontos szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében, számos anyagcsere-folyamatban, valamint mérsékli az émelygést és a hányingert. A B6-vitamin természetes forrása a tonhal, a marha- és csirkehús, a máj, a banán vagy az ananász. Felszívódását segíti a magnézium (amely sötétzöld leveles zöldségekben, tejben, gabonafélékben is jelen van).

Érdemes még az A- és B-vitaminokat tartalmazó ételeket is előnyben részesíteni egész hónapban, de a szakportálok a kalciumban, magnéziumban és az L-triptofán nevű aminosavban gazdag táplálékok – mint amilyen a baromfi vagy halfélék – PMS-tüneteket csökkentő pozitív hatásait is kiemelik.

Szénhidrátkontroll

Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű pékárut és a természetes édesítőszereket. Válassz értékes tápanyagokban gazdag nassolnivalókat, például aszalt gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszféléket!

Figyelj oda magadra és az életmódodra!

A rendszeres mozgás, naponta 2-3 liter szénhidrátmentes folyadék bevitele, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentése, a sószegény táplálkozás, illetve a dohányzás mellőzése szintén sokat hozzátehet ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Kutatások szerint a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-fogyasztás is jótékony hatással lehet a PMS-re. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, sovány sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta. Iktasd ki a tünetek felerősítésében esetleg szerepet játszó táplálékokat, mint amilyen például a vörösbor, a csokoládé vagy a penészes sajtok.

Tipp: a sport hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés, illetve a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, így a PMS tüneteinek csökkentésében.

A fenti tanácsok figyelembevételével, életmódbeli változtatásokkal önmagában, valamint az esetleges gyógyszeres terápia kiegészítéseként te magad is sokat tehetsz a tüneteid enyhítéséért!

(Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top