nlc.hu
Tabuk nélkül

Testet-lelket romboló feszültség

Nemcsak a lelket, de a testet és az egészséget is rombolja a tartós feszültség

Az állandó feszültség általában nem tartós állapot, ha viszont engedjük beépülni a mindennapjainkba, súlyos egészségkárosodást okozhat.

1. A nappali feszültség, a folyamatos 120 százalékos teljesítési kényszer miatt az agy még éjszakára is képtelen kikapcsolni, ez pedig alvászavart okozhat, aminek következményeként napról napra fáradtabb leszel. A nyugtalanság, feszültség, idegesség és az állandó fáradtság, levertség pedig depressziót okozhat.

2. Legyengülhet az immunrendszered, így egy-egy olyan vírus is napokra ágynak dönthet, amelyet normális esetben legyőzne a szervezeted anélkül, hogy észrevennéd. Azaz egy szimpla náthát is ugyanolyan nehezen heversz ki, mint egy magas lázzal járó influenzát.

Alvászavar és a stressz

Fotó: Getty Images

3. Megfájdulhat a hátad, ami ellen masszőr aligha tehet, hiszen ilyenkor a stressz kiváltó okát kell megszüntetni ahhoz, hogy a hátfájástól megszabadulj.

4. Csökken az étvágyad, az étkezésed rendszertelenné válik és súlyt veszítesz. Persze elképzelhető, hogy egyesek mindezt a stressz jótékony hatásának veszik, de nekik nincs igazuk. Súlyt sporttal dobunk le, a stressz pedig nem sport.

5. Csökken a libidód, ami nem is meglepő, hiszen fáradtan és idegesen aligha gondolsz a szexre.

6. Önpusztítás – könnyebben szokhatsz rá szenvedélybetegségeket okozó szerekre (alkohol, nikotin, drogok), mivel ezeknek nyugtató, esetleg hangulatjavító hatásuk van, és amíg az tart, a problémákat is elfelejted. Ne szokj rá, nem ez a helyes út!

7. Hajhullás – a stresszhormonok olyan autoimmunjellegű betegséget is produkálhatnak, amelyben a hajtüszők gyengülnek, hajritkulást és -hullást idézve elő. A hajhagyma-erősítő pakolások mellett az A-, B- és H-vitamin kombinációja némi segítséget jelenthet.

8. Magas vérnyomás – az állandó feszültség hatására fokozódik a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ezáltal megnövekszik a szervezetben az érszűkítő anyagok termelődése. Ez magas vérnyomáshoz vezethet, ami könnyen lehet akár a szívinfarktus vagy a stroke előszobája is.

9. Bőrszárazság – a tartós feszültség serkenti a kortizol nevű stresszhormon elválasztását, az pedig kiszárítja a bőrt. Ez az oka annak, hogy a stresszes bőr veszít ragyogásából. Szokott fényét hipoallergén, lehetőleg színezék- és illatmentes krémek segítségével nyerheti vissza – az érzékeny bőrre való termékek ugyanis nem okoznak gyulladást, és nem is szárítják tovább a bőrt.

10. Feszült izmok – ha stresszes vagy, az izmaid is megfeszülnek, mert a test így készíti fel saját magát a veszélyre és a sérülés kivédésére. Mindenképpen lesz következménye annak, ha a test folyamatosan veszélyben érzi magát, és az izmok folyamatosan feszültek. Az ilyen állandó készültségi állapot ezért is jár gyakran fejfájással, amelyet valójában a váll-, nyak- és fejizmok krónikus feszülése okoz.

Amennyiben konstans stresszről beszélünk, a fentebb említett gondok közül bármelyik jelentkezhet nálad is, de a sor közel sem áll meg az említett példáknál. A hosszan tartó stressz

ezen túl közrejátszhat a cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri betegségek, ajakherpesz, légzőszervi betegségek, reflux kialakulásában is.

(Nyitókép:  Carlina Teteris/Getty Images)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top