Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ez az álmatlanság és a feszültség közti összefüggés

Rengetegen küzdenek vissza-visszatérő álmatlansággal, a probléma hátterében számos tényező állhat, gyakran azonban egyszerű hétköznapi problémák akadályozzák a nyugodt pihenést.

Az alvás elengedhetetlenül fontos az egészségünk érdekében: egyebek mellett a koncentrálóképességünk, érzelmi kiegyensúlyozottságunk és a frissességünk is akkor a legmegfelelőbb, ha eleget és jól alszunk.

A nyugodt és minőségi alvást azonban számos tényező befolyásolhatja, a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, azaz álmatlanság hátterében gyakran a stressz és a túlfeszítettség áll: főként a munkahelyi elvárások, valamint a családi és egyéb emberi konfliktusok azok, amikkel nap mint nap szembe kell nézni. Bármennyire is fáradtnak érezzük magunkat a nap végére, ez a feszültség állandó izgalomban tartja az idegrendszert, amely éjszaka sem tud nyugalmi helyzetbe kerülni. Ilyenkor a pihenés útjába állhat akár maga a tudat is, hogy már régen aludnunk kellene, de mégsem sikerül álomba merülnünk. Ez azt eredményezi, hogy másnap álmosan, leverten, még nehezebb helyzetből indulunk neki az aktuális feladatainknak.

„Az évfolyamtársaim igazi kockának tartanak, de nem érdekel. Állandóan tanultam, éjszakákba nyúlóan, hogy aztán jól teljesítsek. Nem tagadom, ez sok szorongással és stresszel járt, amin a vizsgaidőszak csak tovább rontott. Eleinte nem láttam be (és nem is akartam), hogy az állandó feszültség miatt alvásproblémáim lettek. Éjjel is szorongtam a másnapi tanulnivalón és vizsgán, nappal pedig a kevés és pihentető alvás hiányában kevésbé tudtam koncentrálni, folyamatosan zsizsegtem, ingerültté váltam. Mindez odáig fajult, hogy a fáradtság, testi és idegi kimerültség miatt zsinórban két vizsgámon is elbuktam.  Be kellett látnom, hogy valahogy ki kell szállnom ebből az ördögi körből. Muszáj éjjel pihennem, hogy nappal tudjak koncentrálni és teljesíteni. Anyukámhoz fordultam a problémámmal, akivel végül egy pszichológushoz mentünk. A szakember és egy alvászavar elleni, vény nélkül kapható gyógynövényes készítmény segítségével sikerült úrrá lenni a problémámon” – mondta Judit, aki megtanulta, hogy a minőségi alvás nagyon fontos, hogy helyt tudjon állni az egyetemen.

Fotó: iStock

Józsi komolyabb bajba sodorta magát:

„Már egy ideje nem éreztem jól magam a munkahelyemen, rengeteg feszültséggel és stresszel járt minden napom, de nem léptem egészen addig, amíg komolyabb jelzést nem kaptam. Napi 12-14 órákat dolgoztam és éjjel is mindig valamilyen munkával kapcsolatos dolgon járt az agyam, nagyon keveset aludtam, aminek következtében nappal fáradt, levert és nagyon ingerült voltam. Aztán a napi munkával járó feszültséget nem bírtam levezetni, ami alvásproblémákhoz vezetett… Ördögi kör alakult ki, amiből nem tudtam kimászni. Hónapokig így ment, aztán egyszer rosszul lettem. Hirtelen elsötétedett minden, a szívem össze-vissza vert, azt hittem meghalok. A kórházban az orvos tájékoztatott, hogy a kimerültség és a hónapok óta tartó stressz és szorongás következménye a szapora szívveréssel járó rosszullét. Akkor, ott a kórházi ágyon eldöntöttem, hogy változtatni fogok az életmódomon. Vettem egy nagy levegőt, és még azon a héten felmondtam. Visszanézve azt mondom, bárcsak előbb megtettem volna. Ma már jobban figyelek magamra és az egészségemre, no meg a napi 8 óra pihentető alvásra! Sokkal jobban érzem magam, talán ennek köszönhető, hogy találtam egy számomra igazán testhez álló munkát is. Nem mondom, hogy teljesen megszűnt a stressz, de sokkal kevesebb, mint az előző munkahelyemen volt” – mondta Józsi.

Az ördögi spirált meg kell, és meg is lehet törni: mindössze összeszedett napirendet kell tartani, amiben az alvásnak éppolyan fontos ideje és helye van, mint a munkahelyi feladatok elvégzésének vagy épp a családi örömöknek. Az alvásproblémák egyik fontos gyógymódja tehát maga az alvás: a rendszeres és kielégítő mennyiségű pihenés.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top