nlc.hu
Tabuk nélkül

intim harmónia

Az intim harmónia: ha nem figyelsz, gyorsan felborul az egyensúly

Az intim egészség megóvása érdekében elengedhetetlen az egészséges hüvelyflóra. Mi boríthatja fel az egyensúlyt, és ez milyen következményekkel járhat? Elmondjuk!

Az egészséges hüvelyflórában tejsavterelő baktériumok élnek, amelyek biztosítják annak védelmét. A természetes biológiai rendszer észrevétlenül védi az intim egészségünket, de ha a tejsavbaktériumok elpusztulnak, vagy jelentős mértékben csökken a számuk, a hüvelyflóra felborulhat, és kellemetlen fertőzések alakulhatnak ki.

A megfelelő hüvelyflóra működésének egyik tünete, ha nincs tünete. Sokan azt gondolják, hogy a hüvelyi folyás problémát jelez, pedig ez nem feltétlenül igaz. A színtelen, szagtalan, vizes állagú folyás valójában természetes: a test öntisztuló folyamatának része. Akkor sem kell azonnal betegségre gondolni, ha az egészséges folyás mennyisége megváltozik, ugyanis ha az ovuláció közeledik, olyankor esetleg sűrűbb, tojásfehérje-állagú váladék is távozhat a testből. Mindez  annak a hormonális folyamatnak a természetes része, amely a női szervezet működését irányítja. A rendszer azonban nagyon sebezhető, a védelmet biztosító tejsavbaktériumok megfogyatkozása, vagy hiánya esetén megváltozik a hüvely pH-ja, ami kedvező körülményeket teremt a hüvelyben élő gombák és baktériumok gyors szaporodásának. Ezt sok esetben megelőzhetjük olyan készítmények használatával, amelyek pótolják a tejsavbaktériumokat, vagy elősegítik a megmaradt telepek növekedését.

Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Mi befolyásolhatja az intim harmóniát?

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása, azaz a kórokozók elszaporodása hüvelygyulladáshoz vezethet. A kellemetlen tünetekkel járó betegséget a nők legtöbbje legalább egyszer átéli. A nem megfelelő étkezési szokások, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, vérszegénység, változókor, a műszálas fehérneműk használata, a gyakori uszodába járás, az elhanyagolt csakúgy, mint a túlzásba vitt intim higiénia, valamint az antibiotikumok, hormontartalmú fogamzásgátlók, fokozott szexuális aktivitás, gyakori partnercsere vagy új partnerrel kezdett kapcsolat mind-mind hozzájárulhatnak a szervezet természetes védelmének felbomlásához.

Milyen következményekkel lehet számolni?

Ha a fentebb említett okoknál fogva megbomlik a harmónia, egyebek között bakteriális vaginózis alakulhat ki.

A bakteriális vaginózis bőséges, híg, szürkés színű és általában kellemetlen, halszagú folyással jár, melyet égő érzés is kísérhet.

Antibiotikum kúrával a fertőzés kezelhető, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodni kell a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ezt elmulasztjuk, a hüvelyfertőzések – bakteriális és gombás egyaránt – könnyen visszatérhetnek. Lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a szervezet saját Lactobacillus-törzseinek újraépítését segíti.

Tipp: Megfelelő táplálkozással, probiotikumos készítmények szedésével megvédhetjük a jótékony hatású baktériumokat. Továbbá olyan lokálisan alkalmazható hüvelykrémeket is használhatunk, amelyek segítik a hüvelyben élő jótékony tejsavbaktériumok szaporodását.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top