nlc.hu
Tabuk nélkül

Partnerkapcsolat és intim egészség

Partnerkapcsolat és intim egészség

Hogyan lehet partnerünkkel együttműködni az intim egészségünk fenntartásában? Mennyire fontos a nyitott kommunikáció egy párkapcsolatban? Miért fontos, hogy beszéljünk az intim egészségről? A 28 éves Bea története következik.

A hüvelyflóra egyensúlyát számos tényező befolyásolja. Ha az egyensúly felborul, a Lactobacillusok száma lecsökken, akkor a hüvely egészségesen savas pH-ja lúgossá változik. Ez kedvező körülményt teremt a kórokozó baktériumok szaporodásának.

Mitől borul fel az egyensúly?

  • A hüvelyflóra leggyakrabban antibiotikumszedést követően sérül. Az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, az egészséges mikrobiomot is károsítja. Így a normál flóra stabilitását és védelmét biztosító Lactobacillusokat, azaz tejsavbaktériumokat is megtizedelheti.
  • Másik ok lehet még a túl gyakori hüvelyöblítés, mert az irrigálással kimoshatjuk a Lactobacillusokat is a hüvelyből.
  • Hajlamosító tényezők lehetnek bizonyos szokások (öltözködés, dohányzás, alkoholizmus), egyes betegségek (cukorbetegség, vérszegénység), gyógyszerek (pl. hormontartalmú fogamzásgátlók).

„Bea vagyok, 28 éves, és a gyerekkori szerelmemmel, Balázzsal élek együtt. Elkaptam valami makacs megfázást, amiből csak az antibiotikumkúra tudott kihúzni. Sajnos nem tudtam, hogy az antibiotikumkezelés kiegészítésére tanácsos helyileg ható hüvelykrémet is használni, mert az antibiotikumok elpusztítják a hüvely baktériumflóráját. Nálam is ez történt, védelem nélkül kórokozó baktériumok kezdtek el szaporodni és bakteriális hüvelyfertőzésem lett, aminek a tünetei a híg és bőséges, szürkés-áttetsző színű, kellemetlen, halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás, amit vizeléskor még csípő érzés is kísért. Mind a munkában, mind a párkapcsolatomban a nyitott, asszertív kommunikáció híve voltam, és nincs ez másképp akkor sem, ha az egészségemről van szó. Zavart a dolog, ezért megkérdeztem az orvosomtól, hogy pontosan mitől alakulhatott ki a hüvelyfertőzés. Én azt javaslom minden nőtársamnak, hogy ne féljenek, ne szégyelljék a problémájukat, merjenek kérdezni, mert a szakemberek csak úgy tudnak segíteni. Fontos szavakba öntenünk, érthető módon megfogalmaznunk a problémáinkat” – mondta Bea.

Partnerkapcsolat és intim egészség

Fotó: Getty Images

A bakteriális vaginózis nem tartozik a nemi betegségek közé, mégis van összefüggés a fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat és a fertőzés megjelenése között.

„Az intim egészségünkről ugyanolyan nyitottsággal, természetességgel kellene beszélni, mint más betegségekről. Tartozunk magunknak és a párunknak azzal, hogy őszintén elmondjuk, mi is zajlik éppen a testünkben, lelkünkben. Én mindig a nyílt kommunikációt tartom járható útnak a félreértések elkerülése érdekében. Az orvosommal azt is átbeszéltük, hogy bakteriális vaginózis kialakulhat gyakori szex vagy partnercsere esetén is, így az első dolgom az volt, hogy amikor hazaértem a nőgyógyásztól, leültettem a párom, és elmondtam neki, hogy hüvelyfertőzésem van. Elmondtam, hogy számos ok miatt kialakulhat ez a fertőzés, és hogy az én esetemben az antibiotikumkúra a ludas. Miért fontos ezt kimondani? Mert együtt élünk, mert ő a társam, és a titkokból mindig újabb bonyodalmak kerekedhetnek ki. Ha adott esetben hallgatok, vagy csak annyit mondok, hogy bakteriális hüvelyfertőzésem van, lehet, utánanéz az interneten, ahol azt találja, hogy a fertőzés partnercsere esetén is kialakulhat. Óriási vita robbanhatott volna ki belőle. Talán a kapcsolatunk is ráment volna. Ha nyíltan, őszintén kommunikálunk, akkor ezek a feszült szituációk kivédhetőek” – mondta Bea.

A bakteriális hüvelyfertőzés gyógyulása nagyban múlik azon, milyen állapotban van a hüvely mikrobiomja. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fertőzés utókezeléseként érdemes olyan készítményeket alkalmazni, amelyek segítenek visszaállítani a hüvelyflórát.

„Az orvosom azt javasolta, hogy érdemes egy ideig kerülni a szexuális aktust ahhoz, hogy a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon. Bár nem tilos, és óvszert lehet használni, a legrövidebb út a gyors gyógyuláshoz pár szexmentes nap. A hüvelyflórát tápláló prebiotikumok is segíthetnek. Szerencsére Balázs ebben is együttműködő, megértő volt, hiszen mindkettőnk érdeke, hogy minél előbb visszaálljon minden a normális kerékvágásba. Én azt mondom, hogy a stabil, őszinte, bizalomteljes kapcsolat fő mozgatórugója a nyílt kommunikáció. Ez a módszer az élet minden területén működik” – mondta Bea.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top