nlc.hu
Tabuk nélkül

Intim egészség az új évben

Intim egészség az új évben is: így kerüld el a kellemetlen fertőzéseket

Azzal mindenki tisztában van, hogy kihat az egészségünkre a hideg időjárás. De hogyan befolyásolhatja az intim egészséget?

A nők nagy részének a téli időszak egyet jelent a soha véget nem érő kellemetlenségekkel, amit a visszatérő hüvelyi és húgyúti fertőzések okoznak.

A felfázás és a bakteriális vaginózis ördögi köre Annak ellenére, hogy két különböző betegségről beszélünk, a bakteriális vaginózis és a hólyaghurut között nagyon szoros a kapcsolat, mondhatni kéz a kézben járnak.

A hólyaghurutról – a köznyelvben felfázásról – tévesen azt gondolják, hogy az alulról történő meghűlés okozza, pedig a felfázás kiváltó oka az E. coli baktérium. Az altest lehűlése a kórokozóval szembeni természetes védekezőképességet gyengíti. Ha a szervezet lehűlése miatt összeszűkült erek és a gyengült vérátáramlás következtében az immunitás gyengül, a kórokozók szaporodásának nincs, ami gátat szabjon, és ezáltal problémák hadát idézhetik elő.

Hüvelyfertőzés elkerülése

(Fotó: Getty Images)

A hólyaghurut leggyakoribb tünete az állandó vizelési inger, a csípő érzés pisilés közben és az görcsös alhasi fájdalom.

1. A felfázás kezelésére általában antibiotikum-kúrát javasol az orvos, ami a legtöbb esetben felborítja a bélflóra és a hüvelyflóra egyensúlyát, ezért hüvelyfertőzések is könnyen kialakulhatnak a felfázással egy időben.

2. Mivel a tejsavtermelő baktériumokat az antibiotikum egyaránt megtizedelheti, a hüvelybe kerülő baktériumok hüvelyfertőzést is okoznak. A bakteriális vaginózis tünete a bőséges, híg, kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú hüvelyfolyás.

A bakteriális hüvelyfertőzésre is antibiotikum-kúrát ír fel a legtöbb orvos, ezért az ördögi kör megelőzése érdekében – mind a felfázás, mind a bakteriális vaginózis esetében – a terápiát érdemes kiegészíteni szájon át szedhető, valamint a hüvelyben, helyileg alkalmazható hüvelyflóra-regeneráló készítményekkel. Ezekkel visszaállíthatjuk a hüvely védelmét biztosító jótékony tejsavbaktériumok mennyiségét és a hüvely természetes védekezőképességét, ezáltal megakadályozhatjuk, hogy visszatérő vendég legyen az életünkben a hólyaghurut és/vagy bakteriális vaginózis.

Milyen extra gondoskodásra van szükség az intim területeink védelme érdekében?

  • Az első és legfontosabb tanács, hogy mindig öltözzünk rétegesen és az évszaknak megfelelően! Ne engedjük kihűlni sem a derekunkat, sem az altestünket!
  • Felejtsük el a műszálas fehérneműket, inkább a pamut anyagú alsóneműk viselése javasolt. Ne hordjunk szoros ruhadarabokat sem, mert azok nem engedik át a levegőt, így a bőr nem tud lélegezni.
  • Téli wellnesshétvégéken mielőbb cseréljük szárazra a nedves fürdőruhát!
  • Figyeljünk a C-vitamin-bevitelre: napi 1000 milligramm C-vitamint érdemes fogyasztani felfázás esetén.
  • Intimhigiénia: figyeljünk a helyes tisztálkodásra, de ne vigyük túlzásba az intim mosakodószerek, irrigálók használatát, mert azok is felboríthatják a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát. Használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat!
  • Napi folyadékbevitel fontossága: igyunk rendszeresen napi 2-2,5 liter folyadékot, ami átmossa a húgyutakat, ezzel megakadályozva, hogy a baktériumok megtelepedjenek és elszaporodjanak. Télen különösen hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, pedig a pangó vizelet kedvező körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához.

Tipp: A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot. A csalán-, rozmaring-, medveszőlőlevél-, aranyvessző- vagy hibiszkusztea tökéletes választás.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top