nlc.hu
Egészség

A hüvelyflóra egészsége

A változókorral a hüvelyflóra és az intimitás is megváltozhat

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen egészséges hüvelyflórával élni, értenünk kell, mit is jelent ez pontosan, így fogjuk felismerni azt, ha valami nincs rendben, és azt is el tudjuk dönteni, milyen teendők várnak ránk ilyen esetben. A változókor szintén kihívások elé állítja a nőket, melyre megfelelően kell reagálnunk, hogy megőrizzük szervezetünk ellenálló képességét.

Állítsuk helyre hüvelyflóránkat! De mit jelent ez valójában?

A hüvelyflórában található mikroorganizmusok összessége fontos szerepet játszik a női egészség fenntartásában. Az egészséges hüvelyflóra segít megvédeni a szervezetet a fertőzésektől, fenntartja a savas pH-értéket, és hozzájárul a helyes baktériumegyensúlyhoz. Ha ez a kényes egyensúly felborul, különböző hüvelyi fertőzés vagy akár tartós gyulladás is kialakulhat.

Egy egészséges, felnőtt nő hüvelye egészen a menopauzáig rendelkezik egyfajta természetes védelemmel. Ennek letéteményesei a mikróbák: olyan bacilusok, melyek megakadályozzák, hogy a rossz baktériumok vagy a gombák bejussanak az egyik legféltettebb női szervbe. Az egészséges hüvelyflóra általában tartalmaz Lactobacillus nevű tejsavbaktériumokat is, melyek segítik a hüvely savas pH-értékének fenntartását. A megfelelő pH-érték fenntartása gátolhatja a kórokozók növekedését, a savas környezet megakadályozza a kórokozók megtelepedését.

A gyógyszerek, a szex, de még életmódunk is hatással van a hüvelyünkre

A nők körében teljesen természetes állapot, ha olykor meg kell küzdeniük bizonyos hüvelyi fertőzéssel vagy gyulladással. A hüvelyflóra egészségét hétköznapi életünk során számos tényező befolyásolhatja. Az intim higiénia alapvető fontosságú, azonban ezen a téren is érdemes odafigyelni, hiszen némely intim higiéniai termékek, parfümök vagy akár a túlzott tisztálkodás is károsíthatja a hüvelyflórát. Szexuális aktivitásunk és szokásaink szintén hatással lehetnek intim egészségünkre. Emellett számolnunk kell a gyógyszerek, antibiotikumok hatásaival is, ezek ugyanis könnyedén megváltoztathatják a hüvelyben található baktériumok egyensúlyát. Sokan elfelejtik, de az életmód és táplálkozás szintén lényeges szempont: az egészségtelen étrend, a dohányzás, az alváshiány és a stressz is negatívan befolyásolhatja a hüvelyflóra állapotát. A hormonháztartás egyensúlya sem elhanyagolható, ez az egyensúly felborulhat terhesség, menstruáció, szoptatás vagy a menopauza során is.

A hüvelyflóra problémák a párkapcsolatra is kihat hatnak. Fotó: Profimedia

A hüvelyflóra problémák a párkapcsolatra is kihat hatnak (Fotó: Profimedia)

Segítség a hüvelyflóra helyreállításában

A fertőzés kiújulásának súlyosabb nőgyógyászati következményei is lehetnek, ezért a hangsúly a megelőzésen van. Vagyis a célzott kezelést követően a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására kell koncentrálni. Ebben többek között olyan probiotikus hüvelytabletta segíthet, mely kettős és egymást kiegészítő hatásával védelmet nyújt a fertőzések és gyulladások ellen.

Változókor – az ösztrogénszinttel együtt a természetes védelem is csökken

Napjainkban a nők akár életük egyharmadát is érintheti a változókor, ami számos kellemetlen, az életminőséget érintő tünetet produkál. Bár természetes folyamatról beszélünk, nem mindegy, hogyan éljük meg, hiszen a szimptómák egy része a libidót is befolyásolja. Nem lehet felkészülni rá, de a megfelelő megoldásokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a változást.

Egy egészséges felnőtt nő hüvelye természetes védelemmel rendelkezik, melyet a szerv sajátos mikroflórája biztosít. A törékeny egyensúly fenntartásához jól kiépült, érett hüvelyhámra és optimális savas kémhatásra (3,8-4,5-ös pH-érték) van szükség. És itt lép be a képbe az a bizonyos női hormon, ami a klimax számos tünetéért felelős. A három fő ösztrogénhormon egyike, az ösztriol fontos szerepet játszik a hüvelyfal vastagságának és nedvességének fenntartásában. A változókor (menopauza) időszakában a női test számos hormonális változáson megy keresztül.

Az ösztrogénszint jelentősen csökken, ami a hüvelyfal sorvadásához, szárazságához és vékonyabbá válásához vezethet. Az ösztrogénhiány hatással lehet a hüvelyflóra összetételére is. A tejsavbaktériumok, például a Lactobacillusok száma csökkenhet, és a hüvely pH-értéke is megváltozhat, ami lehetőséget adhat bizonyos fertőzésekre. A hüvelyfal sorvadása a húgyhólyag környékén is előfordulhat, ami húgyúti problémákhoz vezethet. A menopauza idején ezek a változások számos tünettel járhatnak, például szárazság, égő érzés vagy fájdalom a közösülés során. Elengedhetetlen tehát, hogy enyhítsük ezeket a tüneteket, és támogassuk a hüvely egészségét a változókor idején.

Tünetek, amikre talán nem is számítottál

A változókorról nem szeretünk beszélni, sőt, nem is szívesen gondolunk rá – egészen addig, amíg utol nem ér bennünket. A menopauza olyan változatos tünetekkel támadhat, melyekről még csak nem is álmodtunk. Ugyan a hőhullámokról, az éjszakai izzadásról és a testalkat megváltozásáról már mindenki hallott, nem biztos, hogy ugyanennyi szó esik a hajhullásról, az alvászavarról, a hangulatingadozásokról vagy éppen a gyakori vizelési ingerről. A klimax hatására csökkenő nemi vágyról ugyan gyakran lehet olvasni, valahogy mindenki abban reménykedik, hogy vele nem történik meg. Sajnos nemcsak a szexuális érdeklődés hagyhat alább, de maguk az intim pillanatok is kellemetlenné, sőt, fájdalmassá válhatnak. A hüvelyszárazság, az égő, viszkető érzés, a szex közben érzett fájdalom ún. atrófiás hüvelygyulladásra utal, ami a hüvelyben lezajló komoly változásokra vezethető vissza.

Van lehetőség a hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyának, és ezzel az intimitás feltételeinek helyreállítására

Mindenképp olyan kezelést érdemes választanunk, mely támogatja a lokális mikroflóra regenerációját és a természetes védekező mechanizmusok működését. Az olyan összetevők, mint az ösztriol és az optimális savas kémhatást beállító lactobacillus acidophilus, élettanilag is jelen vannak a vaginában. Az ösztriol biztosítja a jó vérkeringést a hüvely hámszövetében, valamint, hogy a hámréteg megfelelően vastag, rugalmas és nedves legyen. Ez fontos a laktobacillusok szaporodásához is, melyek segítenek a hüvely természetes közegét helyreállítani.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top