nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax régen és most

„Ma már máshogy van a klimaxszal is, mint édesanyám idejében”

A menopauza elkerülhetetlen, ami óriási riadalmat kelt a nők többségében. Pedig tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben ebben az átmeneti időszakban is.

A klimax a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes éveik közepén kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Változókor és a fiatal változókor

Fotó: Getty Images/Weekend Images Inc.

A legtöbb változókorba lépő nő szembesül az alábbi tünetekkel:

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • hangulati ingadozások, ingerlékenység, érzékenység
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság
  • ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

„Késői gyerek vagyok, ovis voltam, amikor anyukám elkezdett klimaxolni. Emlékszem számos, számomra érthetetlen nyűgjére, mint a hőhullámaira, arra, hogy hirtelen felszaladt rá jó pár kiló, az állandó ingerlékenységére. A gyakran tapintható feszültségre apám és közte. Ma már értem, érzem azt, amit ő. De amíg ő csendben tűrte, titkolni próbálta, nem beszélt róla, addig én nem hagyom magam, tudom, hogy ez a női lét természetes velejárója, és vannak lehetőségek az ellensúlyozására, amiket kihasználok” – kezdte Gréta, aki így folytatta:

„Sokat olvastam a témában, tudatosan készültem a változókor kellemetlen tüneteire. Nagyon figyelek például a testmozgásra. Csoportos jógára járok, ahol a csajokkal átbeszéljük a problémáinkat. Vigasztaló érzés tudni, hogy nem csak nekem vannak komoly gondjaim a hőhullámokkal. Rengeteget nevetünk a »nyomorunkon«. Emellett nagyon figyelek a napi folyadékbevitelre is, napi minimum 8 pohár vizet megiszom.”

A rendszeres mozgással tehetünk a hízás ellen, sőt a kettes típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás ugyancsak megelőzhető vele, arról nem is beszélve, hogy nagy segítség a menopauza alatti hangulatingadozások enyhítésében is: kiegyensúlyozottabbá válunk tőle lélekben, amitől máris javul az életminőségünk.

„Iszonyatosan nehéz volt, de azt vallom, nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Az egészségem érdekében száműztem a mindennapjaimból a koffeint, nemet mondtam a cukros és túl fűszeres élelmiszerekre és a szénsavas italokra. Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat és olívaolajat fogyasztok. Jóval kevesebb édességet eszem, mint korábban, és só helyett zöldfűszereket használok. Nem mondom, hogy könnyű volt az életmódváltás, de sokkal jobban kezelem a klimaxszal járó tüneteket. Látom a különbséget anyukám és köztem. Amíg ő nagyon rosszul viselte, sőt, picit bele is rokkant ebbe az időszakba, addig én próbálom kihozni belőle a legtöbbet, és azt hiszem, sikerrel is jártam” – mesélte büszkén Gréta.

Ne érezzük úgy, hogy a testünk cserben hagyott bennünket, inkább igyekezzünk elfogadni ezt az életszakaszt. Ha egyedül nem sikerül, ne féljünk segítséget kérni a családunktól, vagy ha így sem boldogulunk, akkor nyugodtan forduljunk pszichológushoz!

Summa summarum: tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer. A kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás kerülése, valamint a rendszeres testmozgás enyhíti a kellemetlenségeket.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top