nlc.hu
Tabuk nélkül

Egészséges nagyszülőség változókorban

Egészséges nagyszülőség változókorban: ne mondjunk le az aktív, minőségi életről!

Saját döntésünk, hogyan viszonyulunk az új életszakasz rejtett lehetőségeihez, annak kihívásaihoz. Adjuk meg magunknak az esélyt a megújulásra, új utak felfedezésére!

Nincs nagyszerűbb és egészségesebb, az életminőségre pozitívabban ható tényező, mint a tevékeny, aktív, minőségi élet a változókor időszakában.

Életünknek ez a szakasza egy természetes folyamat, így sokkal szerencsésebb, ha hagyjuk megtörténni, azaz nem harcolunk ellene, hanem elfogadjuk, és az esetleges tüneteket próbáljuk enyhíteni. Sőt, használjuk ki a változókor adta lehetőségeket, találjunk ki magunknak új szokásokat, hobbikat!

Fontos megérteni a lelki és a testi tünetek esetében is, hogy a menopauza az élet velejárója, tehát nem betegség, hanem a test természetes változása, és a változókor egy idő után véget ér. Számos módszerrel enyhíthetők a kísérő tünetek, és azok jellegétől függően érdemes lehet szakember segítségét kérni, hogy ne nehezítse meg túlságosan az életünket a klimax. Emellett a rendszeres mozgás beiktatása, az egészséges táplálkozás, az örömet okozó tevékenységek is pozitívan befolyásolhatják a szervezet működését ebben a testi-lelki átalakulási folyamatban.

Ráadásul az unokáknak is példát lehet mutatni, mintegy fel lehet készíteni őket a jövőre. Így tett Zsuzsa mama is, aki Réka unokájához pont a változókor idején került igazán közel.

Klimax és a nagyszülőség

Fotó: Getty Images

„Mindig is olyan szülő és most már nagymama voltam/vagyok, aki igyekezett példát adni az unokáinak. Három kis unokám van, két fiú és egy lány. Mindegyik gyerkőccel remek kapcsolatom volt, de Rékával az utóbbi időben különösen közel kerültünk egymáshoz. Tudja, hogy életem egyik legnehezebb időszakát élem, és nem titkoltam azt sem előtte, hogy majd egyszer, sok év múlva ő is ideér. Elmeséltem neki, mennyire szenvedek a hőhullámoktól, az alvászavartól, de igyekszem pozitívan kezelni ezt az időszakot. Nagy meglepetésemre Réka a beszélgetésünket követően utánaolvasott a változókornak és a vele járó kellemetlen tüneteknek, valamint annak, hogyan lehet megkönnyíteni ezt az időszakot. Szóval beíratott jógára, ahova ő is elkísér minden egyes alkalommal. Egyáltalán nem tartja cikinek, hogy a nagyival szervez heti kétszer közös programot. Rengeteget nevetünk, nagyon jól érezzük magunkat, és ráadásul az elhízás, mint a változókorúak egyik mumusa, engem nem érint. Nagyon hálás vagyok a kisunokámnak” – mondta Zsuzsa mama.

„Én pedig büszke vagyok rád, nagyi!” – vágott közbe Réka, aki nagyon jó mozgásformának, stresszlevezetőnek tartja a jógát.

Fontos, hogy elfogadjuk a testünk változásait, éljük meg nőiességünket, ne zárkózzunk be, sőt, merjünk beszélni a problémákról, hiszen nem vagyunk egyedül. Jó ötlet ilyenkor bevezetni a relaxációt, meditációt a mindennapi rutinba, illetve egyéb stresszoldó módszerek is pozitívan hatnak a lélekre.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top