nlc.hu
Tabuk nélkül

Súlyproblémák a változókorban

Súlyproblémák a változókorban

A változókori túlsúly lassan, de biztosan alakul ki még a korábban normális vagy épp sovány alkatúaknál is. Segítünk öltözködési és életmód tippekkel, amelyek javíthatnak ezen a problémán.

A felmérések szerint a változókorban az egyre csökkenő ösztrogéntermelés miatt a nők nagy hányada (körülbelül minden második nő) harcol a plusz kilókkal. A legtöbb termékeny korú nő inkább combra és fenékre hízik, a változókorba lépve a felesleg nagyobb arányban kerül a hasra. Sajnos kifejezetten változókori jellegzetesség a csípőkörfogat növekedése és a centrális típusú hasi zsírlerakódás.

klimax és a súlyproblémák

(Fotó: Getty Images)

Mi ennek az oka?

Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a legtöbbet a hormonális változások nyomnak a latban. A tüszőérés elmaradásával kevesebb energiára, ezáltal kevesebb kalóriára van szükségünk, miközben csökken az ösztrogén-, illetve a progeszteron- és a tesztoszteronszint is. Ezzel párhuzamosan sokak fizikai aktivitása épp ebben az időben szintén csökken, lassúbbá válik az anyagcsere, és sokan táplálkoznak egészségtelenül. Ez óhatatlanul plusz kilókat eredményez.

Annyi vigasztaló van a dologban, hogy ha a testsúly már a változókor előtt is magas, akkor – mivel a zsírszövet is termel és tárol ösztrogént – a változókori tünetek (hőhullám, izzadás és így tovább) kevésbé intenzíven jelentkezhetnek. De ennek is megvan a hátránya: a túlsúlyos klimaxos hölgyeknél magasabb a mellrák kialakulásának kockázata az átlagos súlyú vagy soványabb változókorúakhoz képest.

A túlsúly nemcsak esztétikai probléma, hanem cukorbetegség, magas vérnyomás, mozgásszervi betegségek okozója is lehet. Például plusz egy kiló ötszörös megterhelést jelent a térdízületre, háromszorost a csípőre. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a hasi zsírt az is nehezebben adja le, aki korábban könnyen tudott fogyni.

Öltözködési és életmód tippek a problémára

  • A stressz felerősíti a klimax tüneteit, ezért külön figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen stresszcsökkentő technikák hatásosak a saját életünkben: van, akinek a jóga segít, másoknak az alvás előtti relaxáció.
  • Érdemes hetente három óra testmozgást beiktatni, ugyanis egy tanulmányban kimutatták, hogy egy éven keresztül ennyi mozgástól a fizikai és mentális egészség is jelentősen javul a klimaxos nőknél: több lesz az energia, felgyorsul az anyagcsere, csökken a stressz, és jobban is alszunk tőle.
  • A menopauzával gyakran együtt jár a kiszáradás is, így fontos figyelni a napi folyadékbevitelre: minimum 8-12 pohár vizet igyunk naponta. A víz segít megelőzni a hízást, sőt fogyni is, valamint jót tesz a klimax alatti hormonváltozástól lelassult anyagcserének.
  • Ha le akarjuk győzni a tüneteket, akkor az étrenden is változtatni kell. Első körben legyen kevesebb a kávé, a cukor, az üdítő, azaz iktassuk ki a cukros és feldolgozott ételeket az étrendünkből.
  • Legyünk 50 felett is divatosak: a legfontosabb dolog, hogy a ruha mindig legyen összhangban a viselőjével. Az is elengedhetetlen, hogy az előnyös adottságokat hangsúlyozza. A túldíszített sohasem szerencsés, a flitteres, csillámos dolgokat érdemes kerülni. Rossz választás lehet az egyhangú, unalmas ruhatár is: a színeket szabad, sőt kell is használni. A szakemberek szerint a ceruzaszoknya illik leginkább a korosztályhoz, de természetesen mindenki az alkatához igazodva válasszon stílust. A blézer kapcsán a legfontosabb, hogy ne legyen túl hosszú és bő. Ötven körül már biztosan cél, hogy az ember cipője ne csak csinos, hanem kényelmes is legyen, ezért vásároljunk inkább kevesebb, de minőségi lábbelit.

Befutó a mediterrán étrend

A menopauza időszakában a megfelelő étkezés kialakításához segítségünkre lehet a mediterrán étrend. Erre az étrendre jellemző a növényi eredetű nyersanyagok, a nagy mennyiségű gabonaféle, a friss gyümölcsök, az olívaolaj, a tengeri halak fogyasztása, kis mennyiségű vörös húst tartalmaz, a tej- és tejtermékek is csak módjával vannak jelen. A szezonalitás az alapanyagok terén szintén fontos elem.

Milyen ételeket készíthetünk? Egy kis inspiráció:

  • Zöldsaláta sült lazacfilével, lilahagymával, feta sajttal, quinoával és friss paradicsommal
  • Görög joghurt dióval, friss bogyós gyümölcsökkel és chia maggal
  • Barnarizses rizottó
  • Sült tőkehal fokhagymás sült burgonyával és spárgával
  • Zab friss gyümölccsel, szeletelt mandulával, kevés mézzel
  • Mediterrán csicseriborsó saláta
  • 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós tojáskrémmel, salátával és egy paprikával
  • Zöldségekkel sült csirkecomb
  • Spárga és tonhal saláta
  • Paradicsomos rakott padlizsán
  • Fahéjas, almás chia puding

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top