nlc.hu
Tabuk nélkül

Hangulatingadozás és változókor

Hangulatingadozás és változókor

A változókor 10-15 évig is eltarthat, a kellemetlen tünetekkel szinte mindenkinek meg kell vívnia a maga a harcát, amit nem minden nő visel jól sem testileg, sem pedig lelkileg.

Míg a hőhullám, a vérzészavar pontosan leírható, súlyosságuk egy skálán meghatározható, addig a pszichés tüneteket (hangulati változásokat, a feledékenységet, az ingerlékenységet, a depressziós hajlamot) nehéz objektíven leírni, és sokan nem is hozzák összefüggésbe a menopauzával. Ebben az időszakban a nők sokszor azt tapasztalhatják, hogy nem ők irányítják az életüket, hanem a hormonjaik. Párkapcsolati problémák, a gyerekek kirepülése, a munkával kapcsolatos félelmek – a nem vagyok elég jó, nem kellek-érzés felerősödése – mázsás súlyként nehezednek a nőkre. A belső vívódás pedig csak felerősíti a menopauza kellemetlen tüneteit.

Hangulatingadozás és változókor

(Fotó: Getty Images)

Hormonmentes tippek a menopauza tüneteinek ellensúlyozására

A stresszes életmód nem segít, sőt, inkább ront a helyzeten, ezért a legfontosabb, hogy minél előbb tegyünk valamit azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben!

  • Próbáljunk meg elegendő időt szentelni a pihenésnek, akár meditációs zene hallgatásával, akár relaxációval. Találjunk olyan hobbit, ami feltölt minket, ami jót tesz a testünknek és a lelkünknek.
  • Tudatosítsuk, hogy a változókor nem betegség, hanem egy állapot, a mi feladatunk pedig az, hogy kihozzuk belőle a legjobbat. Ne engedjük, hogy úrrá legyen rajtunk a depresszió, ne temessük a nőiességünket, mert erről szó nincs. A nőiesség lényege és megélése a menopauzától független, és bár egyes külső jegyek megváltozhatnak, és a klimaxszal kapcsolatban kellemetlen – de csak átmeneti – tünetek jelentkezhetnek, nőként épp olyan értékesek maradunk, mint addig voltunk! Sőt, még jobban kiteljesedhetünk!
  • A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát. Sok nő nem szívesen szed hormonokat, ódzkodva az ilyen típusú készítmények lehetséges mellékhatásaitól, ehelyett inkább megbízik a növényi hatóanyagokban. Rengeteg növény – például a vöröshere, a lencse, a napraforgó vagy a rozs – tartalmaz fitoösztrogént, ami nem hormon, viszont a szervezetben az ösztrogénreceptorokra hatva mégis „ösztrogénszerű” hatást kelt. A Cimicifuga vagy poloskavész más módon hat, mint a fitoösztrogének, de régóta ismert, hogy enyhíti a változókori testi és lelki tüneteket, például a hőhullámokat vagy az alvásproblémákat. Az orbáncfű támogatja az idegrendszer működését, segít úrrá lenni a változókori hangulatingadozásokon, sőt még az alvásra is jó hatással van. A citromfű nyugtató, feszültségoldó hatású.
  • Iktassuk be az életünkbe a rendszeres testmozgást: válasszunk olyan mozgásformát, amelyben örömünket leljük, ami feltölt. Próbáljuk ki a jógát, a táncot vagy a csapatsportokat. Vigyük magunkkal a párunkat is!
  • A kiegyensúlyozott étrend, a kalcium- és D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással lehetnek a csökkenő hormonok okozta panaszokra. A kalória mennyiségének csökkentésével, illetve a rostdús gyümölcsök, a zöldségek és a sovány tejtermékek rendszeres fogyasztásával szintén tehetünk a kellemetlen tünetek ellen.
  • Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáljuk magunkat belülről is, naponta igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.
  • Merjünk beszélni a problémáinkról! Szervezzünk barátnős programokat, utazzunk, iratkozzunk be tanfolyamra, keressük a lehetőségeket, amelyek erősítenek és feltöltenek. Semmiképp se üljünk otthon magunkba roskadva, mert az semmi jóra nem vezet!

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top