nlc.hu
Tabuk nélkül

Változókor és hajhullás! Mi jöhet még?!

Változókor és hajhullás! Mi jöhet még?!

Nem elég, hogy a változókor 10-15 évig is eltarthat, még a kellemetlen tünetekkel is meg kell vívnia mindenkinek a maga csatáját, amit nem minden nő visel jól sem testileg, sem lelkileg.

A reggeli tükör, a fésű foka vagy a szoknya cipzára nem hazudik: bőrráncosodás, szemszárazság, hajhullás, haj- és körömtöredezés, súlygyarapodás, hüvelyszárazság, inkontinencia – ezek mind a változókori hormonszintcsökkenés velejárói.

„A klimax leggyakoribb jelei nálam is jelentkeztek, és a hőhullámokat, az alvászavarokat, a súlygyarapodást és a hirtelen rám törő izzadást rettentő rosszul viseltem, a hangulatingadozásaimmal pedig a családomat kergettem az őrületbe. Emellett a hisztik is állandósultak, főleg, amikor észrevettem, hogy a hajam is hullik. Emlékszem a napra, teljesen kikészültem, szó szerint őrjöngtem. Mindenképp változtatni akartam ezen a tarthatatlan helyzeten, ezért kikértem az orvosom véleményét, illetve nem sajnáltam az időt és energiát arra, hogy alaposabban utánaolvassak, valójában mi történik velem és a testemmel. Az orvosi konzultáció után beiktattam a mindennapjaimba a rendszeres testmozgást, főleg a jógát és a relaxációt, továbbá kerülöm a túl fűszeres ételeket, a koffeines és alkoholos italokat, ezek ugyanis felerősítik a hőhullámokat. Gyakorlatilag komplett életmódváltáson mentem keresztül, de megérte, mert a változókorral járó tünetek nálam valóban enyhültek” – mesélte Noémi.

Az orvosok a tünetek enyhítésére sokszor hormonkezelést javasolnak, de minden esetben érdemes előbb életmódváltással tennünk a kellemetlenségek ellen: rendszeres mozgással, tudatos táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel. Az is fontos, hogy meg tudjuk beszélni a családdal vagy akár sorstársainkkal, mi is történik a szervezetünkben ilyenkor.

Változókor és hajhullás

Fotó: Getty Images

A klimax nem egyik napról a másikra zajlik le

A változókori átalakulás akár évekig is eltarthat és teljesen természetes jelenség. A menopauza minden nőnél bekövetkezik, általában valamikor 45–55 éves koruk között. A genetikán és a hormonokon kívül az életmód (étkezés, mozgás), stresszkezelés/levezetés is közrejátszik abban, kinél, mikor és milyen látványosan jelentkeznek a tünetek.

Amit viszont fontos megjegyezni: a változókor nem betegség, hanem a női lét része, ezért nem félni kell tőle, hanem érdemes minél tudatosabban készülnünk rá! Vagy ha már elért minket, akkor hozzuk ki a legtöbbet ebből az állapotból!

Fő a tudatosság

A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes kipróbálni a gyógynövények kúraszerű használatát. Például főzzünk teát orbáncfűből! 
Válasszunk olyan mozgásformát, amelyben örömünket leljük, amely feltölt! Ilyen lehet a jóga, a tánc vagy a csapatsportok.
Merjünk beszélni a problémáinkról akár a családtagjainkkal, akár szakemberrel!

Tippek a tünetek enyhítésére

  • Az orbáncfű széles körben elterjedt gyógynövény, amelyet elsősorban természetes antidepresszánsként ismernek, de jó hatással lehet az álmatlanságra és a menopauza okozta feszültség ellen is, mivel a tudósok szerint a szerotonin lebontásáért felelős anyagot blokkolja.
  • Sokan szembesülnek a változókor alatt észrevétlenül felkúszó plusz kilókkal, illetve a csökkenő nemi vággyal. A rendszeres mozgás nemcsak a test karbantartására szolgál, de a csökkent libidót is növeli, hiszen a nők akkor hiszik el igazán magukról, hogy szexik, ha fittnek, fiatalosnak érzik magukat. Arról nem is beszélve, hogy egy kis gyaloglás, erdei kirándulás nemcsak a testet formálja, de a lelket is erősíti.
  • A kalciumban (tej, tejtermékek, mandula, mák) és D-vitaminban (szardínia, gomba, máj, tojás) gazdag táplálkozás elsősorban a csontritkulás megelőzése érdekében fontos, de az egyéb vitaminok (A, B, E-vitamin) és ásványi anyagok (pl. cink, magnézium, vas) kellő mennyiségű bevitele szintén hozzájárulhat a kellemetlen tünetek mérsékléséhez.
  • A menopauza gyakran stresszel jár együtt. A jóga és a meditáció a légzőgyakorlatok révén csökkenti ezt a feszültséget. Több tanulmány megerősíti, hogy a jóga hozzájárul a 45 év feletti nők szexuális életének javításához. Tudományos kutatások bizonyítják azt is, hogy az álmatlanság okozta panaszok is enyhíthetők a jóga és a meditáció segítségével.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top