nlc.hu
Tabuk nélkül

Terhesség és a hüvelyfertőzés!

„Segítség: állapotos vagyok, és hüvelyfertőzésem van”

A terhesség során könnyedén kialakulhat hüvelyfertőzés, amit nem kell szégyellni, legfőképp hiba tabuként kezelni. Fontos téma, hiszen komoly következményekkel járhat, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet.

A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya könnyen felborul, így gyorsan kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés, ami egyáltalán nem a kismamák hibája. Fontos azonban, hogy a jelek észlelésekor – bakteriális fertőzés esetén ez a megváltozott mennyiségű, híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás – azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz, mert az ilyen problémák megfelelő kezelés nélkül akár koraszüléshez is vezethetnek!

Júlia és Zsolt évekig próbálkoztak, hogy gyermekük születhessen. Amikor a meddőséggel küszködő pár végül elfogadta, hogy nincs esélyük a közös kisbabára, Júlia várandós lett.

„Megszűnt a nyomás, a stressz, a napok számolgatása, a hormonkezelés, és én végre fellélegezhettem. Aztán megtörtént velünk a csoda: állapotos lettem” – mondta Júlia, akinek az öröme nem tartott sokáig.

„A mérhetetlen örömöt és boldogságot óriási aggodalom váltotta fel, ugyanis a terhességem kellős közepén bakteriális vaginózisom lett, sőt, többször is visszatért. Rettentő rosszul viseltem annak a gondolatát, hogy elveszíthetem a magzatomat. Nagyon kiborultam, és természetesen azonnal orvoshoz siettem, aki szerencsére megnyugtatott, és segített” – mondta Júlia.

Terhesség és a hüvelyfertőzés

Fotó: Getty Images/gevende

Fontos! Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a fertőzésekre, fordítsunk megfelelő figyelmet a megelőzésre a kimondottan erre a célra kifejlesztett termékekkel. Mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!

„Nagyon örülök neki, hogy az orvosom szánt rám elég időt és elmagyarázta, miért térnek vissza a várandósság alatt a hüvelyfertőzések olyan gyakran. Beszélt arról, hogy a terhesség alatt a méh megváltozott helyzete és a hormonális változások miatt hajlamosabbak a kismamák a bakteriális hüvelyfertőzésre. Nagyon megnyugtató volt hallani, ahogyan mindent elmagyaráz, így, ha a problémával újra találkoznék, tudom, mi a teendő. Például beszélt arról is, hogy a terhesség alatt gyakran visszatérhet a bakteriális fertőzés, ami komoly veszélyeket rejt magában, mint például a koraszülést. Annyit biztosan tudok, ha újra elkapom a fertőzést, figyelni fogok a hüvelyflóra helyreállítására is, hogy ne térjen vissza újra és újra az életembe ez a kevésbé kellemes jelenség. Most már tényleg minden energiámat a babára szeretném összpontosítani” – mesélte Júlia.

Mit tehetünk kismamaként?

  • ülőfürdő kerülése,
  • fürdés után alapos törölközés, ha lehet, direkt erre rendszeresített, külön törölközővel.
  • Az alsónemű sem mindegy! A műszálas és szoros bugyik helyett a pamut anyagú, kényelmes fehérneműt részesítsük előnyben!

Ne szégyelljük, ne tekintsünk rá tabuként, merjünk beszélni róla, egyeztessünk az orvosunkkal, hogy minél előbb túl legyünk a hüvelyfertőzések okozta kellemetlen tüneteken!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top