nlc.hu
Tabuk nélkül

Meglepődsz: ilyen betegségekhez vezethet az alváshiány

Meglepődsz: ilyen betegségekhez vezethet az alváshiány

Ha huzamosabb ideig nem tudsz aludni, vagy alig pár órát tudsz csak pihenni, az komolyan kihat az egész szervezetedre.

Mit tesz a testeddel, ha nem alszol eleget? Hogyan hat ez a test működésére vagy épp a kedélyállapotra? Az alváshiány komoly következményekkel jár. 

Az immunrendszer nagy ellensége 

Ha azt veszed észre magadon, hogy egyszerűen nem tudsz meggyógyulni, vagy egyik betegségből esel a másikba, akkor az alvási szokásaidon is érdemes elgondolkoznod. Ha nem alszol eleget, azaz legalább napi 8 órát, akkor az immunrendszered nem tudja hatékonyan ellátni a feladatát: legyengül, és emellett csökken a gyulladásellenes anyagok termelődése a szervezetedben, így a vírusos, bakteriális fertőzések is könnyebben rád találnak. 

Gyakori fejfájás 

A fejfájás és az alváshiány közötti kapcsolat még nem tisztázott, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyhatjuk ezt a lehetséges összefüggést. „A fejfájás az alváshiány következtében fellépő tünet, de még gyakoribb az arra hajlamos személyeknél” – mondja a Harvard orvosi karának egyik professzora. Ez elsősorban a migréntől szenvedőkre vonatkozik. „A fejfájás egyike az alváshiány okozta kellemetlenségeknek.” 

Alváshiány következményei

Fotó: Getty Images/Yana Iskayeva

Csökken a reakcióidőd 

Maga az alváshiány károsan hat a figyelemre, lassítja a reakcióinkat, csökkenti a koncentrációt, befolyásolja a vitakészségünket és a problémamegoldó képességünket is. 

Könnyebben felszedhetsz pár kilót 

Rengeteg tanulmány alátámasztotta már, hogy a kialvatlanság és az elhízás között erős az összefüggés. A túl sok étel és a túl kevés sport mellett a kevés alvás a harmadik komoly rizikófaktor, amely súlynövekedéshez vezethet.  

A vérnyomásoddal is problémák lehetnek 

A kialvatlanságot ellensúlyozandó, nagyobb erőfeszítésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy tovább működjön, ez pedig megemeli a vérnyomást. Ha a probléma súlyosbodik, szívbetegség és szívinfarktus is kialakulhat. 

Állandó hangulatváltozások 

Fáradtan könnyebben keveredhetsz vitákba. Aki kialvatlan, az nem lát tisztán. Pánikba esik, ha nehézséggel találkozik, és képtelen tiszta fejjel elemezni a helyzetet. Gyakoribb veszekedés, kiabálás, sértődés jellemzi a kialvatlan embereket. 

Tudtad? Az alvásigény egyénenként változik. A „8 óra pihenés” elmélete széles körben elterjedt, de nem felel meg a valóságnak: vannak emberek, akiknek 10-12 óra alvásra van szükségük, míg mások beérik 7 órával. Az alvásigény tehát egyénenként változó, és attól is függ, hogy éppen milyen terhelés alatt áll a szervezet és a psziché. Egy nehéz nap után megnő az alvásigény, lassabban regenerálódik a szervezet, több időt kér magának a test és a szellem, hogy kipihenje magát. 

Az alváshiány súlyos esetben depressziót is kiválthat 

A depressziós emberek többsége alvászavarokkal küzd: vagy sokat alszik, vagy nagyon keveset. Fáradtan általában sötétebben látja az ember a világot, kilátástalanabbnak a saját helyzetét, és ha ez hosszú távon így marad, az elindíthat a depresszió felé vezető úton. 

Cukorbetegséggel is összefügghet az alváshiány 

Minden kialvatlan éjszaka gyengíti az immunrendszert, így hosszú távon növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Az alváshiány ráadásul arra sarkallja a szervezetet, hogy még több inzulint bocsásson ki evés után, és növelje a zsírraktárakat. 

Szárazabbá válhat a bőr 

Ha az emberi test nem jut elég alváshoz, több kortizolt, vagyis stresszhormont termel. A kortizol nagy mennyiségben képes lebontani a bőr feszességéhez szükséges kollagént és proteint, így a bőr megereszkedett, puffadt lehet. 

A libidó csökkenése sem kizárt 

A szexuális teljesítményre szintén nagyon rossz hatással van az alváshiány, ugyanis csökkenti a libidót nőknél és férfiaknál egyaránt. Ha valaki nem alszik eleget, vagy csak megszakításokkal tud pihenni, az feszült és fáradt lesz, ami bizony a szexuális teljesítmény rovására (is) megy. 

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top