nlc.hu
Tabuk nélkül

Házikedvenccel való alvás

Ezt mérlegeljük, ha együtt aludnánk házi kedvencünkkel

Több kutatás is bizonyítja, hogy háziállatot tartani nagyon is jót tesz az egészségnek. De mi van akkor, ha egy ágyban alszunk a házi kedvencekkel? Pro és kontra érveket hoztunk!

„Amikor a háziállatokkal való alvásról beszélünk, nemcsak azt érdemes figyelembe venni, hogy az ember mennyire tud jól aludni, hanem azt is, hogy az állatnak jó-e egyáltalán” – mondta Dr. Dana Varble állatorvos a CNN-nek.

A szakember szerint azonban nem minden állat való az ágyba, csak a kutyák és a macskák.

Vannak állatok, amelyeket nem érdemes vagy nem szabad az ágyba engedni. Ilyenek például a speciális környezeti igényű hüllők, az apróbb rágcsálók. Azokkal a kutyákkal sem érdemes együtt aludni, amelyek hajlamosak a szorongásra. Nekik meg kell tanítani, hogy mondjuk a ház valamely pontján elkerített kennel egy biztonságos hely számukra.

Nagy dolog, ha egy állat annyira biztonságban érzi magát valaki mellett, hogy elalszik. Emellett a vizsgálatok szerint a gazdival való közös szundinak jótékony hatása van az állat oxitocin- és dopaminszintjére.

Háziállatok és az alvás

Fotó: Getty Images/Westend61

És mi a helyzet a gazdikkal? Pro és kontra érvek

Két okból lehet rossz, hogy az ember egy kutyával vagy macskával alszik:

1. Allergia. Szakértők szerint az asztmásoknak nem lenne szabad beengedniük az állatokat a hálószobába, hogy az orruk legalább éjszaka pihenhessen. Derek Damin, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia szakértője viszont azt mondta, hogy az emberek nagy része még akkor sem zavarja ki a háziállatokat a hálóból, ha kiderül, hogy allergiás a kiskedvencre.

2. Ha valaki nem allergiás, akkor azt kell figyelembe vennie, hogy egy állat hogyan befolyásolja az alvásminőségét. Azok, akik alvászavarral vagy más, alvással kapcsolatos nehézségtől szenvednek, jobb, ha nem alszanak kisállattal, mert azok gyakran hangoskodnak, mocorognak álmukban, ami kirángathatja az embert a mélyalvásból. Amikor az alvásciklus megakad, mert felriadunk, az agyunk nem tudja tovább javítani a sejtjeit, elraktározni az emlékeket, az új információkat, és a testünk nem lesz elég kipihent. Sok állat az emberekhez hasonlóan horkol, és ugyan a kutyák általában átalusszák az éjszakát, a macskák gyakran aktívak éjszaka.

Van, akinek pozitívan hat a közérzetére:

1. A házi kedvenccel való alvás vérnyomáscsökkentő és stresszoldó hatását tudományosan is bizonyították. Aki kutyával alszik, sokkal kiegyensúlyozottabban éli a mindennapjait mind a munkában, mind a magánélet területén.

2. Az egyedülálló felnőttek rendszeresen alszanak a házi kedvencükkel. Pótolja a hiányzó élettársat és erős érzelmi kötődést alakít ki.

Érdekesség! A Mayo Clinic egy kutatás során 40 jelentkező és azok állatának alvását vizsgálta meg, és az eredmények alapján arra jutottak, hogy ha egy kutya van a szobában, akkor akár javulhat is az alvásminőség, de ha az állat az ágyban van, akkor inkább romlik.

Summa summarum: nehéz igazságot tenni a kérdésben, annyi viszont kijelenthető, hogy – a régi hiedelemmel ellentétben – nem egyértelműen rossz, ha az ember állattal alszik, sőt, néha még hasznos is lehet.

via

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top