nlc.hu
Tabuk nélkül

Elvált szülők titkos élete, azaz a hólyaghurut és a szex

Elvált szülők titkos élete, azaz a hólyaghurut és a szex

A szex utáni hólyaghurut nem ritka jelenség. Miért van ez így? Milyen tünetekkel jár? Mi lehet a megoldás? Ismételten tabutémát feszegetünk!

A nőknél gyakrabban alakulhat ki hólyaghurut, mivel a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a „betolakodók” könnyedén bejuthatnak a húgycsőbe. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig gyorsan elérik a hólyagot. A húgyhólyagba feljutott E. coli nevű bélbaktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni, számuk 17-20 perc alatt duplázódhat.

A felfázás gyakori vizelési ingerrel, pisilés közben szúró, csípő érzéssel jár, mindez pedig fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat.

Felfázás a nőknél gyakran alakul ki:

  • ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt felborul (például antibiotikum szedése, nem megfelelő intimhigiénia, helytelen WC-használat stb.),
  • felfázást okozhat az altest lehűlése,
  • a változókori ösztrogénszint-csökkenés,
  • sokaknál pedig a gyakori és/vagy intenzív szexuális élet is hajlamosító tényező lehet.

Így járt Elvira is…

„Alig vártam, hogy az ünnepek után újra láthassam a fiam legjobb barátja, Soma apját, Zsoltit. Rendkívül jó pasi, és ráadásul ő is elvált, mint én. Mivel úgy láttam, hogy az első alkalommal, amikor találkoztunk, megvolt a kémia, úgy döntöttem, elhívom a fiát a saját fiamhoz játszani. Este a gyerekek jól elvoltak, és bizony mi, szülők is. Csak egy apró porszem csúszott a gépezetbe” – mondta Elvira, akinél az előző esti, mozgalmas pizsamaparti felfázásba csapott át másnap reggelre.

Hólyaghurut és a szex

Fotó: Getty Images/Hinterhaus Productions

„Amikor felébredtem másnap reggel, éreztem, hogy baj van. Állandóan a mosdóba kellett rohangálnom, mert folyton pisilnem kellett. Az a szúró, csípő érzés pisilés közben valami szörnyű, de már nem volt ismeretlen számomra a felfázás, azaz a hólyaghurut. Mivel nem ez volt az első eset, már rutinos vagyok, mindig van otthon kamillatea, ami általában segít. Nem vagyok híve az antibiotikumkúráknak, de volt már olyan eset is, amikor nem segítettek a házi praktikák. Ezúttal szerencsére igen. Mindenesetre nem semmi éjszaka volt, felfázás ide vagy oda, újra megismételném” – mondta Elvira.

Tudtad? A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan a bélflórában élő E. coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra jutva a húgycsövön keresztül hamar a húgyhólyagba kerülhetnek, ahol fertőzést okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra.

Mit tehetünk a felfázás ellen?

  • Bőséges folyadékbevitel.
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Ha pisilni kell, akkor azonnal menjünk a mosdóba! Semmiképp se tartsuk vissza, mert az csak súlyosbítja a problémát.
  • Bármilyen okból is szedtünk antibiotikumot, utána mindig gondoskodjunk a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának helyreállításáról.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top