nlc.hu
Tabuk nélkül

„Új kapcsolatom van, mégis az exemről álmodozom...

„Új kapcsolatom van, mégis az exemről álmodozom…”

Juli még csak 22 éves, de máris meggyűlt a baja a párkapcsolatokkal. Az egyik sráccal az ágyban volt remek, a másiknak a társasága kiváló, de az ágyban valami nincs rendben. Miért szenved gyakran a felfázás kellemetlen tüneteitől? Hogyan függ össze a hólyaghurut és a szex?

Julinak az előző kapcsolata azért ért véget, mert máshogy képzelték el az életüket, de a szex szuper volt. Az új kapcsolat kiegyensúlyozott, hasonlóan gondolkodnak a világról és az ágyban is jó, csak Juli gyakran szenved reggelente a felfázás kellemetlen tüneteitől. Miért is van ez?

A szex és a hólyaghurut kapcsolata

A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek: a nőknél gyakran alakul ki olyankor, ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami, például antibiotikum szedése vagy a nem megfelelő intimhigiénia következtében felborul. Ugyancsak felfázást okozhat az altest lehűlése, de az arra hajlamosaknál akár a nagyon csípős, fűszeres ételek fogyasztása is. Sokaknál a gyakori és intenzív szex okozza a galibát, nem véletlenül hívják a szex utáni hólyaghurutot „nászutas betegségnek”.

Hólyaghurut és a szex

Fotó: Getty Images/Westend61

„Amikor először tapasztaltam a szex utáni felfázás tüneteit, azt hittem, megőrülök, roppant kellemetlenül érintett. Sosem történt meg ez velem az előző párkapcsolatomban az együttlétek után. (Igaz, nem is voltunk olyan gyakran együtt, mint a mostani kapcsolatomban.) Állandóan a mosdóba kellett rohangálnom, mert úgy éreztem, folyton pisilnem kell. Az a szúró, csípő érzés pisilés közben valami szörnyű, ráadásul nem múlt el a dolog, a tüneteim rendszeresen visszatértek. A barátomnak nem szóltam, mert szégyelltem a dolgot, de eljutottam oda, hogy az újabb felfázástól való félelem miatt nem kívántam az együttléteket sem, így végül elmentem orvoshoz.”

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, a végbél viszonylag közeli szomszédságában helyezkedik el a női gáttájékon. A húgycső a hólyagba, a hüvely a méhbe vezet. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan a bélflórában élő E. coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra jutva a húgycsövön keresztül hamar a húgyhólyagba kerülhetnek, ahol gyulladást okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra. Julinál és új párjánál is ez a probléma lépett fel.

Mi a megoldás?

Julinak a szakember antibiotikumos kezelést írt elő, de a fiatal lány még bevetett egy-két praktikát.

Nálam sok jó trükk bevált: például figyelek arra, hogy szex után mielőbb kimenjek pisilni. Azzal, hogy kiürítjük a hólyagot, meg tudjuk akadályozni, hogy az éjszaka folyamán a baktériumok elszaporodjanak a húgyhólyagban pangó vizeletben. Emellett – amit az orvosom mindig elismétel vagy százszor – fontos a kellő mennyiségű napi folyadékbevitel. Mivel én szedtem antibiotikumot is, ezért tudom, hogy a kúra után fontos a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítása, mert ennek zavara is szerepet játszhat a hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében. Szóval ezeket vetettem be, és sokkal jobb a helyzet. Az igazat megvallva, ez kicsit macerás, és sokszor van bennem egy kis szorongás, hogy ismét csípni-szúrni-fájni fog az együttlétek után. A párkapcsolatra is rá tudja nyomni a bélyegét ez a »kis apróság«. Én személy szerint elmondtam a barátomnak a problémát, aki nagyon megértő velem, de azt nem tagadom, hogy néha visszasírom az exemmel töltött gondtalan órákat”– mondta Juli.

Tipp: Ha minden elővigyázatosság ellenére kialakul a fertőzés, akkor azonnal készítsünk magunknak vízhajtó és antibakteriális gyógyteát (lehetőleg ne ízesítsük semmivel), és igyunk minél több szénsav-, alkohol- és koffeinmentes folyadékot. A bőséges folyadékbevitel segít „átmosni” a hólyagot és a húgycsövet. A felfázás elleni legjobb gyógynövényeink a medveszőlő, a cickafark, a tőzegáfonya, a kamilla vagy a borsmenta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top