nlc.hu
Tabuk nélkül

A hólyaghurut okai és megelőzése

Felfázás 1×1: a hólyaghurut okai és megelőzése

A képlet egyszerű: ha tudod, melyek a felfázásra hajlamosító tényezők, és azokat nagy ívben elkerülöd, azzal csökkentheted a hólyaghurut kialakulásának esélyét.

A felfázás (hólyaghurut) tüneteiért elsősorban a bélrendszerben élő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj kórokozókkal szembeni helyi védelme meggyengül.

A felfázás járhat gyakori vizelési ingerrel, szúrós, csípős érzéssel pisilés közben, ami akár fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat. A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek, a nőknél gyakran alakul ki olyankor,

  • ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, nem megfelelő intimhigiénia, helytelen WC-használat stb.) felborul,
  • de felfázást okozhat az altest lehűlése,
  • a változókori ösztrogénszint-csökkenés,
  • sokaknál pedig a gyakori és intenzív szex…

„Imádunk forralt borozni a szabadban a barátaimmal, ami állandó hétvégi téli programunkká vált. Igazság szerint nagyon nem szeretem a sokat takaró, óriási télikabátokat, de kénytelen voltam megbarátkozni velük. Felkeltette egy fiú az érdeklődésem, és amikor megtudtam, hogy ő is velünk tart egy kiülős forralt borozásra, azt gondoltam, eljött az én időm. Egyáltalán nem öltöztem fel rétegesen, és természetesen a sokat takaró, vastag téli kabát is otthon maradt. Az este remek hangulatban telt, de mivel padokon ücsörögtünk, nekem egyáltalán nem volt melegem. Éreztem, hogy lehűlt a derekam, hiszen a szexi kabátom mit sem takart. Már másnap éreztem, hogy baj van, és hogy sikerült felfáznom. Rengeteg folyadékot, gyógyteát ittam, de ez már nem volt elég, nem úsztam meg az orvost, aki antibiotikumot írt fel” – mondta Zsuzsi.

Hólyaghurut okai és kezelése

(Fotó: Getty Images/Staras)

Tehetünk ellene, DE néhány dologra oda kell figyelni!

  • Nincs biztos módszer a szex utáni hólyaghurut elkerülésére, de csökkenthetjük az esélyét azzal, ha például szex után mielőbb kiürítjük a hólyagot. Ezzel ugyanis meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok a húgyhólyagban pangó vizeletben (fél óránként megduplázódva!) elszaporodjanak.
  • Ahhoz, hogy eleget tudjunk pisilni, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap: 2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel.
  • Nem elhanyagolható az intimhigiénia kérdése sem: szexuális együttlét előtt mindkét fél mosakodjon meg, így még inkább csökkenthetjük a hólyaghurut kialakulásának esélyét.
  • Fontos a helyes WC-használat is: a törlés mindig elölről hátrafelé történjen, és mossunk kezet előtte és utána is.
  • A hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat. A hüvelyi savas pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt.
  • Ha erős az immunrendszerünk, nagyobb eséllyel kerülnek el a fertőzések: együnk vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag élelmiszereket, sok zöldséget, gyümölcsöt! A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, továbbá a pihenés is fontos.
  • Célszerű a vizeletet gyakran üríteni. A pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a hólyagban pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását.
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatunk, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk.
  • A felfázás hátterében állhatnak természetes élettani tényezők is, mint például a változókori hormonhiány.
  • Figyeljünk a réteges öltözködésre, hogy elkerüljük az alttest lehűlését.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top