nlc.hu
Tabuk nélkül

Rostszegény táplálkozás és az aranyér

Rostszegény táplálkozás és az aranyér: kerüld el a bajt, adunk hozzá 5 bevált tippet

Az aranyér nem válogat: kortól, illetve nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat. Hogyan függ össze a rostszegény táplálkozás és az aranyér? Mit tehetünk? Csak rajtunk áll!

Manapság az aranyér népbetegségnek számít, negyven év felett minden második embert érint. Esetenként kötőszöveti gyengeség, mint örökölhető hajlamosító tényező áll a hátterében, ám a betegség kialakulásának leggyakoribb oka a huszonegyedik századra jellemző mozgásszegény életmód és a rostszegény táplálkozás.

A modern kor embere ugyanis túl sok feldolgozott élelmiszert és készételt fogyaszt, miközben egyre kevesebb zöldség és gyümölcs kerül az asztalunkra. Kevés élelmi rostot eszünk, emiatt egyre többen küszködnek rendszeres székrekedéssel, ez pedig hosszú távon aranyeres panaszok kialakulásához vezethet.

Aranyér tünetei és kezelése

Fotó: Getty Images/Hemorrhoids

Hogyan előzzük meg, illetve mit tehetünk, ha aranyerünk alakul ki?

Az első és legfontosabb, hogy változtassunk a rostszegény étrendünkön.

A székrekedés elkerülésének érdekében nagyon fontos a megfelelő táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás. A rostban gazdag táplálékok – mint például a zöldségek és gyümölcsök – lazítják a széklet állagát.

Ha kiegészítjük/megreformáljuk a rostszegény táplálkozásunkat, az nemcsak az ételeinket dobhatja fel, hanem még az aranyér megelőzésében is segít. Fogadjuk meg a következő 5 hasznos tanácsot!

1.) Fogyasszunk több levesállagú ételt, akár főétel gyanánt.

2.) Ételeinket egészítsük ki magvakkal (például szezám- vagy chiamaggal), ugyanis azok lazítják a székletet.

3.) Minden fogáshoz adjunk egy adag hőkezeletlen, vékonyra szeletelt zöldséget (például retek, paprika, uborka, karalábé).

Tipp: Hetente többször szerepeljenek étrendünkben olajos magvak, csírák és hüvelyesek (például zöld-, sárga- vagy csicseriborsó, lencse, vörös lencse, szárazbab).

4.) A gabonapelyhek sok rostot tartalmaznak, ezekkel kiegészítve az étel ropogóssá válhat. Belecsempészhetjük a köretbe, vagy a húst is kisüthetjük vele.

Tipp: Fogyasszunk savanyított tejtermékeket, például joghurtot vagy kefirt, mert a tejsav és a szénsav izgató hatása javíthatja a belek mozgékonyságát.

5.) Heti egyszer készítsünk egészséges, rostdús házi smoothie-t, ami szórakoztató tevékenység lehet az egész családnak. Elsősorban a szilvából, ribizliből, sárgabarackból, őszibarackból, paradicsomból, szőlőből készült (must) levek hatékonyak.

Tudtad? A zöldségek közül az aranyér ellen a legjobbak a céklafélék, a répa, a zeller, a retek, a lédús paradicsom, a rostban gazdag kukorica, a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó. Áldásos hatásúak a különböző olajos magvak, illetve a gabonafélék közül a zab, a lenmag, a bolhafűmag, a búzakorpa.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top