nlc.hu
Tabuk nélkül

Az ülő életmód egyik legnagyobb átka: az aranyérbetegség

Az ülő életmód egyik legnagyobb átka: az aranyérbetegség

Bizonyos munkakörök esetén az aranyeres panaszok kialakulása még valószínűbb: ilyen az ülőmunkát végzők csoportja, de veszélyben vannak azok is, akik gyakran emelgetnek nagy súlyokat.

Aranyérnek nevezzük a végbélnyílás vénás hálózatát, tehát aranyere mindenkinek van. Amikor a vénás vér áramlása tartósan akadályozott vagy nehezített, akkor a vénák kitágulnak. Ha a vénák elváltozása állandóvá válik, és panaszokat okoz, akkor beszélünk aranyérbetegségről. A végbél viszketése, duzzanata, vérzése, súlyosabb esetekben a végbél környékének érzékenysége, fájdalma utal az aranyérbetegségre. Az aranyeres csomó bevérzését sokszor a székelés nehézségei okozzák, például az erőlködés székrekedéskor.

Az aranyérbetegség kialakulása egyrészt öröklött hajlam, másrészt életkor, harmadrészt viszont életmód kérdése.

Az aranyérbetegség kialakulása elsősorban a folyamatos ülőmunkát végzőket veszélyezteti, például az irodai dolgozókat, adminisztrátorokat, sofőröket, pénztárosokat. De nem csak ők vannak a veszélyeztetett csoportban, ugyanis a betegség könnyebben kialakulhat azoknál is, akik olyan munkakörökben dolgoznak, ahol nagy súlyú tárgyakat kell mozgatni, emelni. Ilyenek például az építőipari munkások, a költöztetők, a raktárakban dolgozók és egyes sportolók is.

„Óriási kínban voltam, ugyanis aranyerem lett a rengeteg ülőmunkától. Rettenetesen kellemetlen volt, ráadásul nem mertem beszélni róla senkinek, nagyon szégyelltem. Aztán a titkárnőm észrevette, hogy nagy fájdalmaim vannak, és addig-addig faggatott, amíg el nem árultam neki, mi a baj. Nem volt számára ismeretlen a téma, mert a férje sofőr, akinek a rengeteg üléstől ugyancsak vissza-visszatér az aranyere” – mondta Fanni.

Aranyér és ülőmunka

Fotó: Getty Images/Daniil Dubov

Az aranyérbetegség legjellemzőbb tünetei

Az aranyeresség a leggyakoribb végbél környéki betegség, amelynek lehet külső (végbél környéki) és belső (végbélen belüli) formája is. Jellemző tünetei:

  • kitapintható aranyeres csomó, duzzanat a végbél környékén, amely már az első stádiumban jelen van, de nem okoz fájdalmat
  • székeléskor érzett fájdalom, amely lehet tompa vagy nyilalló
  • a fájdalom székeléskor fokozódik, és azt követően sem szűnik meg teljesen; kellemetlen, feszítő, szúró fájdalom maradhat vissza, ami az üléskor is gondot okoz
  • erős viszketés a végbéltájékon
  • vérzés a székletürítést követően

„Örülök, hogy tudtam beszélni Anitával, a titkárnőmmel erről a kínos, de annál fájdalmasabb betegségről. Nagyon jó tippeket is kaptam tőle, amik segítettek, mert szerencsére még nem volt nálam olyan nagy a baj: rostdús étrendre váltottam, figyelek a napi folyadékbevitelre, és a gurulós székemet is lecseréltük fitballra. Mintha a Paradicsomban lennék. Anitának pedig nem győzök hálálkodni azóta is” – mondta Fanni.

A megelőzésben segíthet a megfelelő szék kiválasztása is. Ha már sokat kell ülnünk, akkor hasznos, ha ezt egészségtudatosan kiválasztott, úgynevezett ergonomikus széken tesszük. Ezeken a székeken, amellett, hogy a gerinc egészsége szempontjából is hasznosak, kisebb súly nehezedik a végbéltájékra. Ugyanezt a hatást érhetjük el ülőlabdán (fitballon), gumikarikán vagy megfelelő párnán dolgozva is. Akinek nem okoz gondot, az néhány órán át dolgozhat állóasztal mellett is, ezzel is tehermentesíti egy időre a végbél környéki érhálózatot.

Előzzük meg a bajt!

Azon, hogy valakinek ülőmunkája van, nehezen lehet változtatni. De akkor sem kell 8-10 órán át egyfolytában ülve maradni, hasznos lehet, hogy egy-kétóránként beiktatunk egy pár perces mozgásszünetet. Ilyenkor érdemes felállni, kinyújtóztatni, megmozgatni a tagjainkat, sétálni egy kicsit, hogy a véráramlás helyreálljon a testünkben, fokozódjon a keringés a vénákban, így a végbél körüli területen is.

Az aranyérbetegség megelőzésében fontos szerepe lehet a helyes táplálkozásnak is. A folyadékban és rostos táplálékban gazdag étkezés segít a székrekedés megelőzésében. Emellett hasznos kerülni a sok cukrot, fehér lisztet, szénhidrátot. Hasznos lehet a rendszeres mozgás és az intimtorna gyakorlása is, amelynek segítségével remekül lehet fejleszteni a medencefenék izomzatát.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top