nlc.hu
Tabuk nélkül

A mozgás öröme és haszna változókorban

Maradj formában: a mozgás öröme és haszna változókorban

A mozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, sőt, a nők életében az évek előrehaladtával egyre nagyobb a jelentősége a rendszeres sportnak.

Egy amerikai felmérés megállapította, hogy a menopauzában lévő nők mindössze 7,2%-a végez elvárt szintű fizikai aktivitást, pedig a változókorban a rendszeres mozgás a testi és a mentális egészség karbantartására, a csökkent energiaszint (például a leálló petefészek-működés) miatti testsúlygyarapodás kompenzálására, valamint a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére is fontos – lenne…

Sport és klimax

Fotó: Getty Images

Milyen mozgásformák ajánlottak?

Biciklire fel!

A biciklizés például tökéletes, ha a szívet, az ízületeket, különösen a térdet szeretnénk kímélni. A bicikli felpörgeti a pulzust, kitágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, így csökkenti az infarktus és az agyvérzés esélyét is. Ha szeretünk úszni, mindenképp használjuk ki a nyaralást, ne habozzunk egy-két hosszt tenni a medencében, a tengerben. Ha erre idén nem lesz lehetőség, még mindig ott van az uszoda!

Jót tesz a léleknek és az idegrendszernek

A mozgás nemcsak a testnek, de a léleknek is jót tesz. Sokan szembesülnek a változókor alatt szinte észrevétlenül felkúszó kilókkal, illetve a csökkenő nemi vággyal. A rendszeres mozgás nemcsak a test karbantartására szolgál, hanem a libidóra is pozitív hatással van, és még a hüvelyszárazság okozta hálószobai nehézségeken is segíthet, hiszen a nők akkor hiszik el igazán magukról, hogy szexik, ha fittnek, fiatalosnak érzik magukat. Válasszunk csoportos órákat, például szabadtéri jógát, de ha a férjünkkel, párunkkal együtt keresünk közös programot, akkor a társastánc is remek választás lehet.

Jóga és egyéb relaxációs gyakorlatok

A menopauza gyakran stresszel jár együtt. A jóga és a meditáció a légzőgyakorlatok révén csökkenti ezt a feszültséget. Több tanulmány megerősíti, hogy a jóga hozzájárul a 45 év feletti nők szexuális életének javításához. Tudományos kutatások bizonyítják azt is, hogy az álmatlanság okozta panaszok is enyhíthetők a jóga és a meditáció segítségével.

Változókor vs. sport: ezt ajánlja a szakértő

Dr. Fatima Cody Stanford, a Harvard Orvosi Karának oktatója néhány hasznos tanáccsal segít, hogyan vegyük elejét annak, hogy pluszkilók szaladjanak fel ránk a változókor idején.

A szakember szerint nem kell a végletekig hajszolni magunkat, az enyhébb mozgás is jobb, mint a semmi. Ha azonban tényleg szeretnénk kordában tartani a testsúlyunkat, érdemes olyan edzést választani, amely alaposan átmozgat és megizzaszt.

A szakértő szerint elsősorban az izomépítő gyakorlatokra kell hangsúlyt fektetni. A menopauzát követően ugyanis a szervezet veszít az izomtömegéből, ami kellő odafigyeléssel megállítható. Minél több izmot szedünk fel, testünk annál nagyobb energiamennyiséget képes felhasználni az alapvető élettani funkciók (egyebek között légzés, szívverés, testhőmérséklet) fenntartására, vagyis annál több kalóriát vagyunk képesek elégetni. Nem kell testépítői szintre kigyúrni magunkat, elég, ha kidolgozunk egy rendszeres edzésrutint.

A súlyzós, kardió edzések hatékonyak, de rendkívül kemények is, nem mindenkinek engedi meg az egészsége, hogy heti rendszerességgel végezze az erőedzéseket. Nem szabad elkeseredni, találjuk meg az arany középutat, ráadásul az edzőtermeken kívül is vannak lehetőségeink szuper átmozgató, csoportos órákra.

Jegyezd meg! Koloszár Judit személyi edző ajánlása szerint a 65 évnél fiatalabb nők esetében hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás (kardió) ajánlott. Heti 2-3 alkalommal végezzünk – akinek a fizikuma engedi – erősítő edzést, ügyelve arra, hogy ezek között legyen pihenőnap. Bemelegítő és/vagy nyújtó gyakorlatokat minimum napi 2-3 alkalommal érdemes végezni, alkalmanként egy-két percig.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top