nlc.hu
Tabuk nélkül

Izzadás + hüvelygomba: vedd fel a kesztyűt!

Izzadás + hüvelygomba: vedd fel a kesztyűt!

Ne engedd, hogy tönkretegye a szabadságodat a legutálatosabb női nyavalya, a hüvelygomba! Mondjuk, mire figyelj!

Sokszor elég egy-egy stresszesebb időszak, a hormonháztartás megváltozása (például terhesség idején), esetleg bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátlók) szedése, hogy a gombás hüvelyfertőzés megjelenjen.

Gombás hüvelyfertőzésről akkor beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Emellé társulhat:

  • az intim testrész kivörösödése,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelés.

Mi minden hajlamosít nyáron a hüvelygomba kialakulására?

Meleg, nyirkos közeg

A hüvelygomba kiválóan érzi magát a meleg, nyirkos helyeken, ami az izzasztó kánikulában könnyen kialakul az intim területeken.

Mi a megoldás? Viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat viszont kerüljük!

Hüvelygomba és kánikula

Fotó: Getty Images

Feszes, műszálas ruházat és alsóneműk

A gyenge minőségű elasztán, modál és neoprém anyagú szűk alsóneműk – ideértve a fóliasátor-hatást kiváltó nejlon harisnyanadrágokat és a feszülős sztreccsnadrágokat is – kifejezetten szexi látványt nyújtanak, de az egészség szempontjából nem éppen ideálisak. Alattuk ugyanis nem sok szellő jár, és könnyen befüllednek, beizzadnak a hajlatok és az intim testrészek. Ha ilyen ruhadarabot viselünk rendszeresen és huzamosan, akkor megnő az esélye annak, hogy beüt egy kiadós hüvelygomba.

Strand

Aki hajlamos rá, annál akár a strandolás is megzavarhatja a hüvelyflóra biológiai egyensúlyát: sok nő érzékeny a medencék klóros vizére, így nyáron strandoláskor könnyen megváltozhat a hüvely enyhén savas pH-ja, ami kedvez a gombák elszaporodásának.

Tipp: Ha már nem úszunk vagy ázunk a medencében, akkor először mindig tusoljunk le tiszta vízzel, aztán cseréljük át a vizes fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet nagyon kedvez a gombák szaporodásának.

NE üljünk a jakuzziba, termálvízbe

A meleg vízben való üldögélés szintén növelheti a fertőzés kialakulásának kockázatát. Ha hajlamosak vagyunk a hüvelygombára, inkább ne időzzünk sokat a termálvízben vagy a jakuzziban. Ha mégis, fürdés után zuhanyozzunk le, és legyen nálunk váltás fürdőruha.

Utazás és hüvelygomba

Ha az utazáshoz a nyári hőségben feszes ruhát és fehérneműt választunk, ugyancsak növeljük a hüvelygomba kialakulásának az esélyét. A nem szellőző darabokba hamar beleizzadhatunk a közlekedési eszközök szűk ülésein a nyári melegben, és a fülledt közegben elszaporodhatnak a gombák akár már egy autó-, busz- vagy vonatút alatt is, ahol huzamosabb ideig ücsörgünk szűk helyen.

Gombaellenes készítményekkel természetesen könnyen úrrá lehetünk a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top