nlc.hu
Tabuk nélkül
Szexuális frusztráció, stressz és hüvelygomba?

Szexuális frusztráció, stressz és hüvelygomba? Van összefüggés!

Bár sokan és sok helyen kiemelik, hogy nem nemi úton terjedő betegségről van szó, van összefüggés a szex és a hüvelygomba között.

Sokszor egy stresszesebb időszak vagy a hormonháztartás megváltozása, például klimax, terhesség, esetleg bizonyos gyógyszerek, sőt olykor egy rosszul megválasztott alsónemű is elég ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés kellemetlenségeket okozzon.

Hüvelygomba és a szex

A szexuális életünknek is lehet szerepe abban, ha észleljük magunkon a tüneteket, hiszen mindkét fél által átélt frusztrációk és feszültségek gyakran nyilvánulnak meg testi tünetekben, ami akár a hüvelygomba is lehet.

Mi állhat a kialakulásának hátterében?

  • A fogamzásgátló tabletta hatására például megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hüvelyben a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát kedvező körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.
  • A párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, ezért hüvelygomba-fertőzés esetén ritka, hogy a férfi lenne a fertőzés forrása. Kifejezetten nemi betegségeknél fordul elő, hogy a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem, így aztán könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus. Az intenzív nemi élet is hajlamosíthat arra, hogy a hüvelygomba vissza-visszatérő vendég legyen az életünkben! A túlzott igénybevétel által okozott sérülésekből szöveti nedv szivárog a hüvelybe, ami első osztályú táplálék a gombák számára.
  • A stressz szervezetünk minden területére kihat. A hosszan tartó, feszült állapot olyan hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, amelyek gyengítik az immunrendszerünk működését. Így könnyen előfordulhat, hogy a tartós stressz felborítja a hüvelyflóra tejsavtermelő baktériumok által fenntartott egyensúlyát, és ha nincs, ami gátolja az egyébként is jelen levő gombák szaporodását, kialakul a gombás hüvelyfertőzés.
Hüvelygomba és a szex

Fotó: Getty Images

Mit tehetünk?

Ha a gombás fertőzés alatt nem bírjuk ki szex nélkül, akkor érdemes óvszerrel védekezni. A fertőzés általában mikrosérüléseket okoz a hüvelyhámban, amelyek fájdalomérzetet okoznak, és csökkentik az együttlét élvezhetőségét. Másrészt a hámsérüléseken át tápanyagokban gazdag szöveti nedv távozik, amely ideális a gombák növekedéséhez. Előfordul, hogy aktus után a hüvelygomba a korábbiaknál súlyosabb tünetekkel tér vissza. Bár a gombás hüvelyfertőzést nem szokás a nemi úton terjedő betegségek közé sorolni, a szexuális aktusnak mégiscsak van szerepe a létrejöttében.

Megfertőzhetjük-e a partnerünket?

A férfi nemi szerv száraz, elszarusodó laphámja nem kedvez az élesztőgombáknak. Hiányzik nekik a nedves, párás miliő, ezért a férfiak nemi szervén szinte soha nem jelentkeznek gombás tünetek, de tünetmentes hordozók a férfiak is lehetnek.

Gombaellenes készítményekkel úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

Fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

  • Támogassuk az immunrendszerünket: szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre és aludjunk legalább napi 8 órát!
  • Fogyasszunk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jót tesz a Candida ellen ezen kívül még néhány gabonaféle is: a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs.
  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsónemű, amely nem biztosít kellő szellőzést, mert nagyon szűk, vagy nem ideális az anyaga – például műszálból készül –, elősegíti az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az alsónemű éjszakai viselése is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműket.
  • A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos, lúgos tisztálkodószerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel és mosakodók használatával eltávolíthatjuk a hüvely védelmét biztosító tejsavtermelő baktériumokat, így lúgos irányba változhat a hüvely savas élettani pH-ja, és a kórokozók elszaporodhatnak.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top