nlc.hu
Tabuk nélkül

Ismert nők, akik nem félnek beszélni a menopauzáról

Ismert magyar nők, akik beszélnek a menopauzáról

Sokkal könnyebb átvészelni a változókort, ha megosztjuk a tapasztalatainkat. Fontos, hogy tisztában legyünk vele: nem vagyunk egyedül a problémával! Ismert magyar nők mondják el véleményüket, élményeiket a változókorról, tabuk nélkül!

A változókor még mindig tabutémának számít, pedig a menopauza során fellépő hormonális változások jellemzően kellemetlen tünetekkel járnak, beleértve a hőhullámokat, alvászavarokat, hajritkulást és hüvelyszárazságot – és akkor a lelki hozadékait még meg sem említettük. Mindezek ellenére viszonylag kevés nő beszél a változókor tüneteiről, vagy foglalkozik velük. Ezek az ismert magyar nők azonban nem söprik szőnyeg alá a problémát:

Iványi Orsolya

Iványi Orsolya, kommunikációs tanácsadó, közösségépítő, menopauza aktivista és kutató, az „Éljenek a 40 feletti nők!” közösség és mozgalom alapítója, a Magyar Menopausa Társaság tagja, a magyarországi Menopauza-barát Munkahely program megalapítója és a Vichy Neovadiol Változókor nagykövete. A középkorú nők helyzetének, kihívásainak és lehetőségeinek témáját tűzte a zászlajára, úgy gondolja, ez az életszakasz kiváló lehetőség önmagunk újradefiniálására. Előző életében multicégek és ügynökségek (Vodafone, Grey, Wizz Air, G2 London) kommunikációs menedzsere volt Budapesten és Londonban. Egyszemélyes kommunikációs ügynökségét Toszkánából vezérli, ahova férje révén költözött hat éve. 

„Ma már nem akarom mindennap megváltani a világot, de alapvetően az hajt, hogy változást érjek el és nyomot hagyjak. Az első blogomat 36 évesen indítottam, jó apropónak tűnt, éppen költöztem Londonba egy munka kapcsán, gondoltam, téma lesz bőven. PR-menedzserként az írás nem volt probléma, hamarosan havonta 20 ezren olvasták a londoni kalandjaimat, az Index előszeretettel kitette a főoldalra. Nem sejtettem, hogy ez még semmi. 2016-ban egy szerelem Toszkánába sodort, újra kellett definiálnom saját magamat és a blogomat is. 42 éves voltam és azt vettem észre, hogy velünk, 40 feletti nőkkel nem foglalkozik senki, nem találtam olyan hasznos tartalmakat, amelyek minket céloznának meg. Így született meg az »Éljenek a 40 feletti nők!« szlogen, közösség, mozgalom és az én küldetésem, amelyhez szorosan kapcsolódik a változókor/menopauza témája. Ki gondolta volna, hogy a menopauza így megváltoztatja az életemet!” – olvasható Iványi Orsolya személyes oldalán.

Jakupcsek Gabriella

Jakupcsek Gabriella, aki már számtalan egészségügyi témában készített interjút, beszélgetett kutatókkal, orvosokkal, vallja, hogy számára az egyik legizgalmasabb terület az egészséges életmód témaköre. Fontosnak tartja, hogy nőként, anyaként rendelkezzen hiteles forrásból származó, naprakész információkkal.

Ismert nők és a változókor

Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral

A napos B oldal című könyvében szakemberek segítségével mutatja meg, hogy nincs okunk kétségbeesni, ha a fiatal éveinkről már inkább csak múlt időben beszélhetünk. A legtöbb problémára megoldás is akad, az évek múlása pedig számos új lehetőséget, új örömöt hoz. Így van okunk hinni benne, hogy életünk ősze nem csak a lombhullatásról szól, hiszen még nagyon sokszor kisüt a nap.

„Idén hatvanéves lettem, így immár nemcsak a negyvenes, hanem az ötvenes éveimről is a maguk teljességében tudok beszélni. De komolyra fordítva a szót, azt tapasztalom a szűkebb és a tágabb környezetemben is, hogy az idő múlásáról és az ezzel járó változásokról nem beszélünk kellően őszintén. Márpedig, ha egy ilyen fontos és valójában minden nőt érintő téma tabu marad, az rengeteg szorongást okozhat. Ezért döntöttem úgy, hogy nekimegyek ezeknek a tabuknak, bevonva számos szakembert, akik az adott területet nálam persze sokkal jobban ismerik, hogy végre senki ne érezze magát egyedül a problémáival, sőt megoldásokat, lehetséges utakat, kiutakat is mutatok, mutatunk” – nyilatkozta az anyanet.hu-nak a műsorvezető.

Menopauza – főszereplő a színpadon

Tavaly került a Játékszín színpadára a Menopauza című színdarab, amihez híres és közkedvelt színésznők adták a nevüket színpadon is képviselve, hogy a változókor nem tabutéma, nem egy olyan állapot, amiért a nőknek szégyenkezniük kell. Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea, Tóth Enikő, Janza Kata, Falusi Mariann és Szőlőskei Tímea is boldogan vállal szerepet a darabban, amit Bereczki Zoltán rendezett.

„A szereplőink négy nő, és velük is megesik az… Az, amiről nem szeretünk beszélni. Mert tabu. De mi most megdöntjük. Ismerős sorsok, világhírű slágerek, ellenállhatatlan humor. A színpadon négy díva, négy csodálatos nő, akik mesterei a humornak és varázslatosan énekelnek…” – olvasható az előadás bevezetőjében.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top