nlc.hu
Tabuk nélkül

Menopauza: fókuszban a lelki tényezők

Menopauza: fókuszban a lelki tényezők

Saját döntésünk, hogyan viszonyulunk az új életszakasz rejtett lehetőségeihez, annak kihívásaihoz. Mit tehetünk, hogy testileg és lelkileg is jobban viseljük a változókort? Segítünk!

A klimax általában 40-50 éves kor között érkezik a nők életébe, ekkor először a progeszteron, majd az ösztrogén hormon termelődése fokozatosan csökken, végül teljesen megszűnik, amitől elmarad a menstruáció, és egy sor utálatos tünet is jelentkezik.

A klimax leggyakoribb tünetei:

  • hőhullámok,
  • hüvelyszárazság,
  • csökkent libidó,
  • szorongás,
  • depresszió,
  • ingerlékenység,
  • éjjeli izzadás,
  • hangulatingadozás,
  • alvászavar,
  • anyagcsere-változások.

„Gyakorlatilag a klimax összes tünetét sikerült produkálnom. Teljesen kikészültem attól, hogy állandóan izzadok, érzelmileg is kiszámíthatatlan voltam, erős hangulatingadozásaim voltak. Az alvászavarok miatt kimerült, fáradt és állandóan feszült voltam, amit nem tudtam kezelni. A klimaxra majdnem ráment a házasságom. Az egyik mélypontom kellős közepén látogatott meg a lányom, aki azt mondta, nem mehet így tovább. Először elvitt pszichológushoz, majd a férjemmel beíratott minket társastáncra. Emiatt nagyon mérges voltam rá, mert nem akartam elmenni, de végül rászedtek, és milyen jól tették. Elmondhatatlanul jót tett és tesz a lelkemnek, sok barátot szereztem, és szuper program a férjemmel is, akivel a táncnak köszönhetően ismét közel kerültünk egymáshoz” – mondta Irén.

Lelki tényezők és a klimax

Fotó: Getty Images

Tudtad? Egy brit kutatásban 10-ből 7 nő mondta azt, hogy a menopauza a felelős házassági problémáiért, esetleg válásáért: a válaszadók közt volt olyan is, aki arról számolt be, több a vita otthonában, esetleg a családon belüli erőszak is megjelent azóta, hogy a menopauza tüneteivel küzd. A házasságában gondokkal küzdők közel 80 százaléka vallott arról, hogy a perimenopauza vagy a menopauza hatására nehezebb a családi élete, mint korábban volt.

A változókorra való felkészülés legfontosabb része, hogy elfogadjuk a szervezetben bekövetkező változásokat: beszélgessünk róla a barátainkkal és családtagjainkkal, vagy akiben nagyon megbízunk. Vannak önsegítő csoportok is, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Találhatunk internetes fórumokat is, amik lehetőséget adnak, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent. Ne féljünk, próbáljuk ki!

A lelki egészség, jóllét kulcsfontosságú ilyenkor, akár a testi tünetekkel is könnyebb együtt élni így.

Fontos megérteni a lelki és a testi tünetek esetében is, hogy a menopauza az élet velejárója, tehát nem betegség, hanem a test természetes változása, és a változókor egy idő után véget ér. Számos módszerrel enyhíthetők a kísérő tünetek, és azok jellegétől függően érdemes lehet szakember segítségét kérni, hogy ne nehezítse meg túlságosan az életünket a klimax. Emellett a rendszeres mozgás beiktatása, az egészséges táplálkozás, az örömet okozó tevékenységek is pozitívan befolyásolhatják a szervezet működését ebben a testi-lelki átalakulási folyamatban.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top