nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelyfertőzés: rengeteg múlik a fehérneműn

Hüvelyfertőzés: rengeteg múlik a fehérneműn

Nem nagyon szeretünk beszélni a hüvelyfertőzésekről, de amikor ég, csíp, fáj odalent, akkor azonnal kétségbeesünk. Pár egyszerű, apró szabály betartásával a hüvelyfertőzések jelentős része elkerülhető lenne!

Talán nem is gondolnánk, de az öltözködésnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy mennyire sikerül megtartani a hüvelyflóra egészségét. Egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy például egy-egy sporttevékenység után mikor cseréljük le az átizzadt alsóneműt, vagy úszás után mikor bújunk ki a nedves fürdőruhából. Mindnek nagyon-nagyon fontos szerepe van, ugyanis a magunkon hagyott nedves, átizzadt fürdő- és/vagy edzőruha kiváló táptalajt biztosít a gombák szaporodásához (is).

Ez is érdekelhet Egy nő keresztbe tett lábbal áll, kezét fájdalmasan nemi szervére tapasztja. Megnézem

Nagyon fontos, hogy jobban szellőző pamut alapanyagú, nem műszálas bugyit válasszunk. Jegyezzük meg: a tanga szexi ugyan, de az intim higiénia szempontjából egyáltalán nem előnyös. Gyakorlatilag „sétaút” a végbél környékén tanyázó baktériumok számára a hüvely felé, ráadásul semmivel sem csinosabb vagy szexibb, mint egy kényelmes, jól szellőző, pamut franciabugyi.

Hüvelyfertőzés és fehérnemű

(Fotó: Getty Images)

Le a műszállal!

„Imádom a csipkés, szexi alsóneműket, amelyekből nekem rengeteg volt. A műszáldömping azonban megtette a hatását. Egy életre megtanultam, hogy a nem jól szellőző alsóneműk viselése sem tesz jót az intim területeinknek. Mivel nincs szellőzés, ezért én is többször beizzadtam, majd nem értettem, miért alakul ki nálam olyan gyakran hüvelyfertőzés. Éjjel is szerettem tangában aludni, amivel csak súlyosbítottam a problémát. Az orvosom elmagyarázta, hogy a műszál, a szoros tanga kedvez a káros baktériumok szaporodásának. Egyes feltételezések szerint a tanga kifejezetten megkönnyítheti a végbélnyílásban és környékén tanyázó baktériumok átjutását a hüvelybe. Nehéz szívvel, de váltottam: a műszálas, szoros bugyikat felváltotta a pamut, éjjel pedig mellőzöm az alsónemű használatát. Most, a hideg beköszöntével pizsamában alszom, de figyelek arra, hogy megfelelően szellőzzön, ne szorítson, és ugyancsak pamut legyen. Nem szeretnék megint antibiotikumos kúrát a hüvelyfertőzésem miatt” – mondta Brigi.

Tipp: A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérneműt biopamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást.

A bakteriális vaginózist nem szabad félvállról venni, kezeletlenül hagyva tovább terjedhet, méhnyálkahártya-gyulladást, hólyaghurutot vagy egyéb kismedencei gyulladásokat okozhat. Ha bőséges, híg, szürkés színű és általában kellemetlen, halszagú folyással járó jeleket tapasztalunk, amit égő érzés is kísérhet, forduljunk orvoshoz!

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top