nlc.hu
Tabuk nélkül

5 dolog, ami távol tarthatja a hüvelygombát

5 dolog, ami távol tarthatja a hüvelygombát

Apró, de annál hasznosabb trükkök, hogy elkerüljük a hüvelygomba okozta kellemetlen tüneteket.

Néha elég egy stresszesebb időszak vagy a hormonháztartás megváltozása (klimax, terhesség, esetleg bizonyos gyógyszerek szedése), netán egy rosszul megválasztott alsónemű, hogy a gombás hüvelyfertőzés kellemetlenségeket okozzon.

A számára ideális feltételek mellett az egészséges hüvelyflórában élő Candida gomba gyorsan képes szaporodni, és gyakorlatilag azonnal jelentkeznek a tünetek:

  • duzzadt, kivörösödött szeméremajkak,
  • erős szeméremtájéki viszketés,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű, túrós, morzsalékos állagú hüvelyváladék,
  • ritkábban hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelés.
Hüvelygomba elleni tippek

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk a hüvelygomba ellen?

1. Szénhidrátbevitel mérséklése

A gombaellenes, Candida-diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak. Jegyezzük meg: ha visszatérő hüvelygombával állunk szemben, akkor a finomított szénhidrátok fogyasztását érdemes redukálni, éppen ezért a legtöbb péksüteményt, tésztafélét, készen vásárolható ételeket javasolt tiltólistára tennünk. Ezen felül az alkoholt és a tejet is le kell venni a napi menüről. Helyette korlátlan mennyiségben ehetünk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jót tesz a Candida ellen ezeken kívül még néhány gabonaféleség is, például a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs.

2. Alsónemű éjszakai viselésének mellőzése

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek vagy műszálból készülnek, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsóneműviselés is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműket, de a legjobb megoldás, ha éjszakára mellőzzük a fehérneműt.

3. Betéthasználat csökkentése

Az sem mindegy, hogy milyen betétet használunk menstruáció idején, mert ami műanyagot tartalmaz, az hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű. Ha nem preferáljuk a tamponokat, akkor a betét kiválasztásakor fokozottan figyeljünk oda, hogy jó légáteresztő és parfümmentes változatot vásároljunk.

4. Orális fogamzásgátlás abbahagyása

A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint befolyásolhatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Ha a gombás hüvelyfertőzés vissza-visszatérő vendég az életünkben, mindenképp keressük fel a nőgyógyászunkat, aki alacsonyabb hormontartalmú fogamzásgátló tablettát vagy más fogamzásgátló módszert javasolhat.

5. Antibiotikum-használat alapos mérlegelése

Az antibiotikumok szedése néha elengedhetetlen, azonban csak végső esetben nyúljunk ezekhez a készítményekhez, legfőképpen akkor kerüljük a használatukat, ha gyakran szenvedünk hüvelygombától. Az antibiotikumok ugyanis nem csupán a felső légúti vagy húgyúti fertőzések ellen hatásosak, de az olyan jófajta baktériumokat is megölik, amelyek védik a bőrt, a beleket és a hüvelyt is. Ha felborul a hüvelyflóra egészséges egyensúlya, akkor a hüvelyfertőzések újra és újra visszatérhetnek az életünkbe. Hogy ne kerüljünk ebbe a fájdalmas és kellemetlen ördögi körbe, érdemes rendszeresen hüvelyflóra-helyreállító kezelést beiktatni az intim higiénénkbe.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top