nlc.hu
Tabuk nélkül

Városi legendák a hüvelygombáról

Városi legendák a hüvelygombáról

Hüvelygombával gyakorlatilag minden nő találkozik legalább egyszer az élete során. Bár a fertőzés gyakori, hajmeresztőnél hajmeresztőbb teóriák látnak róla napvilágot.

Ma már nem tabutéma a gombás hüvelyfertőzés, de a sok felvilágosító kampány, nyílt kommunikáció ellenére is rengeteg tévhit kering a hüvelygombáról.

A hüvelygomba okozta hüvelyfolyásnak semmi köze a tejtermékekhez!

A gombás hüvelyfertőzést a hüvelyben jelen lévő Candida gombák elszaporodása okozza, aminek számos oka lehet. Ilyenkor a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

De a hüvelyből távozó, darabos, szemcsés, szétázott zsebkendőre emlékeztető folyásnak semmi köze a tejtermékekhez! Akkor sincs, ha a hüvelyben a tejsav tartja fenn a savas pH-t.

Hüvelygomba tévhitek

(Fotó: Getty Images)

Tejsav vs. tejtermékek, avagy hogyan jön ide a tejföl?

A tejsavnak nincs köze semmilyen tejtermékhez, sokkal inkább a hüvelyfal glikogénjéhez.

A hüvely védelmét a speciális baktériumflóra biztosítja, amelyet döntően a jótékony hatású tejsavbaktériumok, az ún. Lactobacillusok alkotnak.

A Lactobacillusok a glikogén fermentálását és ezáltal a tejsav termelését végzik. A tejsav csökkenti és fenntartja a normál pH-értéket és biztosítja, hogy az intim részek környezete mindig enyhén savas legyen. Ez megakadályozza az élesztőgombák és a kórokozó baktériumok fejlődését, amelyek a savas környezetet nem kedvelik.

Ezek a jótékony hatású Lactobacillusok ugyan megtalálhatóak a savanyított tejtermékekben: joghurtban, kefirben, tejfölben, de minden városi mendemonda ellenére abszolút tilos ezeket a hüvelybe juttatni!

Nem, a hüvelygomba nem kezelhető házilag!

A kamillás vagy teafaolajos ülőfürdő, továbbá az ecetes öblítés teljesen hatástalan a hüvelygomba ellen. Nem szabad félvállról venni vagy épp kísérletezgetni, mert ezekkel komoly egészségi károkat is okozhatunk magunknak. Az igazán tömény, forró kamillafőzet allergiás bőrreakciót okozhat, és irritálhatja a hüvelyt bélelő érzékeny hámszövetet, csakúgy, mint az ecetes víz. A teafaolaj a benne található értékes vegyületeknek köszönhetően fertőtlenítő, gombaölő hatású, de hígítás nélkül károsíthatja az érzékeny, irritált szöveteket, így még nagyobb pusztítást végezhet a hüvely baktériumflórájában.

Hüvelygomba gyanúja esetén forduljunk inkább orvoshoz! „A panaszok leggyakrabban helyi kezeléssel szüntethetők meg: speciálisan hüvelygomba ellen ható antimikotikus kúpokkal vagy kenőcsökkel. Az is előfordulhat, hogy az orvos szájon át szedhető gyógyszeres kezelést javasol, ebben az esetben az előírt ideig és mennyiségben kell szedni az orvos által javasolt készítményt. A kúrát nem szabad félbehagyni, akkor sem, ha a tünetek átmenetileg javulnak vagy elmúlnak, mert a hüvelygomba kiújulhat” – olvasható a házipatika.hu oldalon.

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top