nlc.hu
Tabuk nélkül

7 házi gyorssegély a nátha legyőzésére

7 házi gyorssegély a nátha legyőzésére

Vannak olyan hatékony házi praktikák, amelyek segítségével enyhíthetjük a nátha kellemetlen tüneteit, meggyorsíthatjuk a gyógyulást.

A megfázás vagy nátha általában orrdugulás, tüsszögés, torokfájás és láz kíséretében támad. Vannak, akik egy-két nap alatt megszabadulnak tőle, de vannak, akik hetekig nem bírnak kimászni a náthából.

Hogy legyünk túl gyorsan a náthán?

Sok folyadék

Igyunk, amennyit csak bírunk!  Hidratálásra a legjobb választás a víz, a tea, az erőleves vagy éppen a 100 százalékos gyümölcslevek, az alkoholt és a koffeines italokat azonban kerüljük.

Könnyű zöldséges/vitamindús levesek

A zöldség- és húslevesek nemcsak finomak, hanem gyógyítóak is. Amellett, hogy vitaminokban gazdagok, a húsleves gyógyító hatása a húsban található aminosavak gyulladáscsökkentő és tüdőt nyugtató hatásában rejlik. De sokat segít a többi összetevő is: a fokhagyma gyulladáscsökkentő, ha paprikát is teszünk bele, az abban lévő kapszaicin szintén jó szolgálatot tehet a nátha enyhítésében.

Megfázás elleni praktikák

(Fotó: Getty Images)

Sok pihenés, alvás

A legrosszabb, amit tehetünk, amikor náthásak vagyunk, ha nem hagyjuk, hogy a szervezetünk pihenjen, a gyógyulásra koncentráljon. Maradjunk ágyban, pihenjünk, amennyit csak tudunk, illetve amennyit a szervezetünk igényel! Addig sem fertőzünk meg másokat, és mi is sokkal gyorsabban gyógyulunk. Vegyünk forró, eukaliptusz illóolajos fürdőt, ami segít feloldani a légutakban letapadt nyákot!

Szellőztetés, párásítás

A rendszeres szellőztetés fontos, ha betegek vagyunk, hiszen a tüsszögéssel és köhögéssel “szétszórt” bacik a szobában keringenek. A fűtéstől száraz levegő tovább irritálja a gyulladt nyálkahártyákat, ezért érdemes párásítani. Megteszi egy sóoldattal vagy kamillafőzettel teli tálka is a radiátoron. A levegőt fertőtleníti, ha a párologtatóba menta, eukaliptusz, fenyő vagy citrom illóolajat is teszünk.

C-vitamin

A C-vitamin bizonyítottan erősíti az immunrendszert, fokozza az ellenállóképességet a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek a szervezetet támadó kórokozók, fertőzések ellen védekeznek. A legfrissebb kutatások szerint, ha náthásak vagyunk, ha nem, naponta 500 mg C-vitaminnál felesleges többet elfogyasztani.  A C-vitamint nem lehet túladagolni­, az ennél nagyobb mennyiség kiürül a vizelettel.

Gyógynövényteák

A bőséges folyadékfogyasztás már csak azért is fontos, mert a nyálkahártyák hidratálása beindítja a váladéktermelést, ez pedig abban segít, hogy a szervezet a váladékkal együtt a kórokozókat is eltávolítsa. A náthaszezonban nagy segítségünkre lehet a fekete és a zöld tea, hiszen mindkettő tele van antioxidáns hatású vegyületekkel. Ha citrommal isszuk, vigyázzunk, hogy a langyosra hűlt italba csepegtessük a citromlevet – így annak C-vitamintartalma nem illan el. A gyömbértea is remek választás, mert a köhögés mellett az émelygést is enyhíti. Jó hatású a köhögéscsillapító hársfa- és az immunerősítő hatású echinaceatea is. A teához tegyünk pár csepp mézet is, hiszen antibakteriális hatása van!

 Fokhagyma, torma

A hagyma és fokhagyma baktérium- és vírusölő hatásáról ismert allicint tartalmaz. Az erős ízű hagymafélék, különösen mézzel és citromlével együtt fogyasztva segítenek felvenni a kesztyűt a kórokozókkal szemben, enyhítik a köhögést és az orrdugulást is oldják.

A hagyma mellett a reszelt torma tisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő duzzanatot is segít enyhíteni. A torma segítségével a légutak felszabadulhatnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

De ne erőltessük az evést, ha nincs étvágyunk, inkább próbáljunk meg gyümölcsöket, zöldségeket, meleg italokat fogyasztani! Ha betegnek érezzük magunkat, ne szenvedjünk, teljesen felesleges! Ha szükséges, vegyünk be lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, torokfertőtlenítőt. Ha eldugult az orrunk, alkalmazzunk orröblítést, vessünk be orrspray-t, ami az orrfolyást is megszünteti!

via

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Reventil orrspray

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top