Tabuk nélkül

Hüvelyi folyás: legtöbbször nem nemi baj okozza (x)

Mutatjuk, mi minden okozhat bakteriális hüvelyfertőzést!

Hüvelyi folyás: legtöbbször nem nemi baj okozza (x)

Kóros hüvelyi folyást szinte minden nő tapasztal élete során. Az ezzel kapcsolatos tévhitek sokszor nagyobb bajt okoznak, mint a panaszt kiváltó kórokozó.

A hüvelyi panaszokkal kapcsolatos szégyenérzet oka, hogy alig pár évtizede még nemi úton terjedő betegségnek gondolták az összes ilyen kórt. Az egyik leggyakoribb, bőséges, kellemetlen szagú hüvelyfolyással járó megbetegedés azonban nem szexuális úton terjed.

Ez a kóros hüvelyi folyás leggyakoribb oka

Sokan a mai napig az uszodahasználatra vagy a nyilvános vécékre gyanakszanak, ha intim panaszokat tapasztalnak. Azonban a bakteriális hüvelyfertőzésért felelős kórokozók a legtöbb esetben nem kívülről kerülnek a szervezetünkbe, hanem eleve ott élnek. A hüvely nem steril közeg: a testrész mikrobiomjának egyensúlyát a tejsavtermelő baktériumok tartják fenn. Ameddig egészséges a saját Lactobacillus-flóra, és a hüvely élettani, enyhén savas pH-ja biztosított, addig nem képesek elszaporodni a kórokozók. A bajok akkor kezdődnek, ha a hüvelyben az egészséges, savas pH valamiért megváltozik, és emiatt felborul a megszokott rend. Bizonyos baktériumok (például a bélrendszerben hasznos funkciót betöltő E. coli) elszaporodhatnak, ami bakteriális hüvelyfertőzést okoz. Ennek jele a szürkésfehér színű, bőséges és kellemetlen szagú hüvelyfolyás.

Mi minden okozhat bakteriális hüvelyfertőzést?

A bakteriális hüvelyfertőzés könnyen kialakulhat egyebek között

  • antibiotikumkúrát követően, ha a gyógyszer nemcsak a kórokozókat irtja ki, hanem a hüvely hasznos tejsavbaktérium-állományát is megtizedeli;
  • hüvelyirrigálás után – hiszen azzal a szervezetünket védő Lactobacillusokat is kimossuk;
  • tangahasználat miatt – a vékony textilcsíkon bélbaktériumok juthatnak át a végbél könyékéről a hüvelybe;
  • ha a mellékhelyiségben nem elölről hátrafelé töröljük magunkat, és így bélbacilusokat sodrunk a hüvelynyílásunk közelébe;
  • illatos intimhigiénés készítmények használata miatt – azok ugyanis lúgosabb irányba tolhatják a hüvelyi pH-t, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának;
  • a gyakori partnercsere következményeként – előfordulhat ugyanis, hogy a partnerek változatos, saját baktériumflórája váltja ki a kellemetlen panaszokat;
  • a túlzott stressz miatt – az állandósult feszültség immungyengítő hatású, és a hormonháztartást is felboríthatja, mindez pedig negatívan hathat a hüvelyflóra állapotára.

 

Vitagyn C: hármas hatással a bakteriális vaginózis ellen

Az instabil hüvelyflóra megerősítése, a savas hüvelyi pH helyreállítása alapvető cél a bakteriális vaginózis kezelésénél. Az antibiotikum-terápia kiegészítésére használjunk olyan hüvelyflóra-regeneráló készítényt, mint a vény nélkül kapható, hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém, amely C-vitamin- és tejsavtartalma révén helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, gátolja a kórokozók szaporodását, és prebiotikumot (maltodextrint) is tartalmaz, amely táplálja a saját Lactobacillus-flórát, támogatja annak megerősödését.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top