Súlyproblémák a változókorban

nlc | 2024. Március 01.
A változókori túlsúly lassan, de biztosan alakul ki még a korábban normális vagy épp sovány alkatúaknál is. Segítünk öltözködési és életmód tippekkel, amelyek javíthatnak ezen a problémán.

A felmérések szerint a változókorban az egyre csökkenő ösztrogéntermelés miatt a nők nagy hányada (körülbelül minden második nő) harcol a plusz kilókkal. A legtöbb termékeny korú nő inkább combra és fenékre hízik, a változókorba lépve a felesleg nagyobb arányban kerül a hasra. Sajnos kifejezetten változókori jellegzetesség a csípőkörfogat növekedése és a centrális típusú hasi zsírlerakódás.

(Fotó: Getty Images)

Mi ennek az oka?

Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a legtöbbet a hormonális változások nyomnak a latban. A tüszőérés elmaradásával kevesebb energiára, ezáltal kevesebb kalóriára van szükségünk, miközben csökken az ösztrogén-, illetve a progeszteron- és a tesztoszteronszint is. Ezzel párhuzamosan sokak fizikai aktivitása épp ebben az időben szintén csökken, lassúbbá válik az anyagcsere, és sokan táplálkoznak egészségtelenül. Ez óhatatlanul plusz kilókat eredményez.

Annyi vigasztaló van a dologban, hogy ha a testsúly már a változókor előtt is magas, akkor – mivel a zsírszövet is termel és tárol ösztrogént – a változókori tünetek (hőhullám, izzadás és így tovább) kevésbé intenzíven jelentkezhetnek. De ennek is megvan a hátránya: a túlsúlyos klimaxos hölgyeknél magasabb a mellrák kialakulásának kockázata az átlagos súlyú vagy soványabb változókorúakhoz képest.

A túlsúly nemcsak esztétikai probléma, hanem cukorbetegség, magas vérnyomás, mozgásszervi betegségek okozója is lehet. Például plusz egy kiló ötszörös megterhelést jelent a térdízületre, háromszorost a csípőre. És az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a hasi zsírt az is nehezebben adja le, aki korábban könnyen tudott fogyni.

Öltözködési és életmód tippek a problémára

Befutó a mediterrán étrend

A menopauza időszakában a megfelelő étkezés kialakításához segítségünkre lehet a mediterrán étrend. Erre az étrendre jellemző a növényi eredetű nyersanyagok, a nagy mennyiségű gabonaféle, a friss gyümölcsök, az olívaolaj, a tengeri halak fogyasztása, kis mennyiségű vörös húst tartalmaz, a tej- és tejtermékek is csak módjával vannak jelen. A szezonalitás az alapanyagok terén szintén fontos elem.

Milyen ételeket készíthetünk? Egy kis inspiráció:

Exit mobile version