nlc.hu
Tabuk nélkül

A jó alvás természetes? Nem, tenned kell érte!

A jó alvás természetes? Nem, tenned kell érte!

Hajlamosak vagyunk természetesnek venni azt, hogy az alvás megy magától, sőt, az alvás kontójára vállalunk be extrákat, mert úgy gondoljuk, ezt megengedhetjük magunknak. Ez óriási tévhit: az alvás testi-lelki egészségünk alapja, így oda kell figyelni rá, és mi magunk tudunk a legtöbbet tenni érte!

Az alvás lényege nemcsak az, hogy frissen ébredünk reggel, hanem az is, hogy segíti az izmaink, szerveink és az agysejtjeink regenerációját. A pihentető, minőségi alvás támogatja az anyagcsere szabályozását és befolyásolja bizonyos hormonok kibocsátását is. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen kevesebb, mint 6 óra alvás negatív hatással van a keringési, hormon- és immunrendszerre, valamint az idegrendszerre is!

Miért fontos a jó alvás? Miért figyeljünk rá?

Az alvás során töltjük fel szervezetünk energiaraktárait, ekkor dolgozzuk fel a nap folyamán bennünket ért impulzusokat, eseményeket. A pihentető alvás elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai teljesítmény fenntartásához, hiányában romlik a koncentráció, nyugtalanná, ingerlékenyekké válhatunk. Az alváshiány ráadásul sok betegség forrása lehet, mint például: gyakori fejfájás, elhízás, vérnyomásproblémák, hangulatingadozások, de akár depresszióhoz is vezethet, és a cukorbetegséggel is összefügghet.

A jó alvás titka

(Fotó: Getty Images)

A jó alvásért mi magunk tehetünk a legtöbbet! Hogyan?

  • Az alvás minőségét befolyásolhatja az alvás hossza, a matrac minősége, az alvás előtt fogyasztott ételek és italok, de a hálószoba hőmérséklete is!

„A test maghőmérséklete alvás közben fokozatosan csökken, ezt pedig a hűvös szobahőmérséklet segíti. Így az elalvásban és az alvás fenntartásában is fontos szerepe van a hőmérsékletnek. Kutatások alapján a szobahőmérséklet az egyik legkritikusabb tényezője az alvás minőségének. Nem véletlen, hogy a forró nyári napokon sokan alvászavarokról számolnak be. Az alváshoz ideális hőmérséklet a 18,3 °C”olvasható az egészségvonal.hu oldalán.

  • Az alvásigényünk életkoronként változik: egy felnőtt embernek átlagosan naponta 7-8 óra, csecsemőknek napi 20 óra, kisgyermekeknek napi 10-12 óra alvásra van szüksége, idősebbeknek napi 5-6 óra is elegendő. Ezt tartsuk szem előtt!
  • Lefekvés előtt ne nézzünk tévét, ne használjunk az ágyban telefont, tabletet, mert az általuk kibocsátott fény gátolja az alvásért felelős hormonok termelődését!
  • Mindig ugyanabban az időben feküdjünk és keljünk! Ha csak egy dolgot tennénk meg a nyugodt alvásért, akkor ez legyen a rendszeresség! Ez ugyanis a jó alvás egyik előfeltétele, ezért a legjobb, ha nemcsak hétközben, de hétvégén is tartjuk magunkat a megszokott időrendhez!
  • A pihentető alváshoz a teljes sötétség a megfelelő, ha ez nem megoldható, használjunk szemmaszkot.
  • A fények mellett a zajok csökkentésére is fordítsunk gondot.
  • Ahhoz, hogy jól aludjunk, lefekvés előtt egy órával lehetőleg már ne étkezzünk, az edzéseket inkább időzítsük reggelre. Olvassunk, relaxáljunk, készüljünk fel az alvásra, alakítsunk ki egy esti, lefekvés előtti rutint.

(Forrás: Consensus Conference Panel, Watson: Recommended amount of sleep for a healthy adult: A joint consensus statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society. Journal of Clinical Sleep Medicine, 11(6), 591–592.)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top