Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

6 módszer, amivel csillapítható az aranyér

Végbél környéki fájdalom, duzzanat, esetleg vérzés: ezek mind az aranyér kellemetlen tünetei lehetnek. Hogyan segíthetünk ezen a kellemetlen helyzeten? 6 bevált, hatásos módszert gyűjtöttünk össze.

Aranyérbetegség bármely életkorban előfordulhat, ráadásul minél jobban elhanyagoljuk a kezelését, annál súlyosabb panaszokat okoz.

Fontos! Többféle kenőcs és kúp kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, amely alkalmas lehet a duzzanat és fájdalom csökkentésére, különösen, ha időben elkezdjük a kezelést. Ha a panaszok, tünetek néhány napon belül nem javulnak, keressünk fel szakembert.

Az aranyér kialakulásának hátterében számos ok állhat. Minden olyan hatás kockázatot jelent, ami a végbélnyílás körüli erekre fokozott nyomást gyakorol.

Fotó: Profimedia

Mik ezek a hatások?

  • a gyakori székrekedés miatti erőlködés, ami terheli a visszereket
  • nehéz tárgyak emelgetése
  • a túlsúly növeli a vénák összenyomódását
  • a várandósság, hiszen az érfalra nehezedő fokozott nyomás mellett a hormonszintek megváltozása tovább gyengíti a vénákat.

Az elhanyagolt aranyér nemcsak egyre fájdalmasabb, de be is gyulladhat. Ekkor már komolyabb beavatkozás szükséges.

Mi segíthet?

C-vitamin

A C-vitamin megerősíti az érfalat, és csökkenti a gyulladás kialakulásának kockázatát. Szedjünk naponta kétszer 500 mg C-vitamint!

Sport

A hosszú ideig tartó állás vagy ülés tovább súlyosbítja a kínzó tüneteket. Az órákig tartó ülőmunkát mindenképp szakítsuk meg időnként egy kis sétával. A rendszeres séta, a könnyű – de semmiképpen nem nagy erőkifejtést igénylő! – sport a megelőzésben és a gyógyulásban is segít.

„A családban nálunk sajnos öröklött dolog az aranyérbetegség. Az égő, viszkető érzéssel még csak-csak megbirkózom, de az erős fájdalom, ami az aranyérrel jár, egyszerűen elviselhetetlen. A kezdeti, enyhébb tünetekre a lokális készítmények jók szoktak lenni, de ha begyullad és nagyon fáj az aranyér, akkor már érösszehúzó hatású szereket és gyulladáscsökkentőket is használnom kell. Emellett figyelek az életmódomra, többet sportolok, ügyelek a folyadékbevitelre, naponta 2-2,5 liter vizet iszom, több rostban gazdag ételt eszem, miközben kerülöm a csípős ételeket. Ezekkel a változtatásokkal és az időben elkezdett kezeléssel többnyire sikerül a súlyosabb aranyér-problémát megelőznöm!”

Higiénia

A mindennapi, alapos tisztálkodás is segíthet az aranyér sikeres kezelésében. A WC-papír használata mellett lehetőség szerint mosakodjunk is meg székelés után. Így elejét vehetjük az esetleges fertőzések kialakulásának is.

Ülőfürdő

Nem gyulladt aranyeres tünetek enyhítésére jól bevált módszer a meleg ülőfürdő. Segíti csillapítani a fájdalmat és lelohasztani az aranyeres duzzanatot. Az ülőfürdő után töröljük át az aranyeres területet tiszta, puha fehér pamut kendővel.

Meleg után egy kis hideg

A gyulladt aranyérre alkalmazzunk jeges borogatást! Töltsünk tele egy erős nejlonzacskót jéggel, tekerjük be egy törölközővel és üljünk rá. A hideg borogatás enyhítheti a fájdalmakat, mivel hatására a gyulladás enyhül, és a duzzadt véredények összébb húzódnak.

Étrend

Együnk minél több rostban és vitaminokban gazdag ételt. A bőséges folyadékkal elfogyasztott rost lágyítja a székletet, és jótékonyan hat az emésztésre. A rost bevitelére a legjobb természetes módszer, ha fokozatosan megnöveljük a gyümölcs- és zöldségfogyasztásunkat. Az aszalt szilva szintén hasznos lehet aranyeres panaszok esetén, mivel természetes hashajtó hatású.

(Nyitókép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top