Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Aranyér: 6 dolog, amit mindenkinek érdemes tudni róla

Az aranyér korunk népbetegsége, amely minden harmadik embert érint a világon. De ezenfelül mit érdemes tudni róla? A következő 6 dolgot biztosan!

Az aranyér igazi civilizációs betegség, hiszen az elkényelmesedett életmód és a helytelen táplálkozás jelentősen hozzájárul a kialakulásához. Annak ellenére, hogy sok embert érint, még mindig nagyon keveset beszélünk róla, éppen ezért nem is vagyunk tisztában a betegség tüneteivel, lefolyásával és a kezelésével. A következő 6 dolgot jó, ha észben tartod!

1. Mi is az aranyér?

Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt található vénás fonat, melynek funkciója a szabályos végbélműködés segítése, valamint a széklettartás biztosítása. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres „párna” lecsúszik, a végbélcsatornából előesik. Ezt nevezzük aranyérbetegségnek.

2. Meglepődsz, de ezek mind kiválthatják

A betegség gyakorlatilag bármely életkorban előfordulhat. A leggyakoribb kiváltó oka a kötőszöveti gyengeség, a székrekedés, szülés, várandósság, de a rostokban szegény étrend, a mozgáshiányos életmód, illetve a folyamatos ülőmunka is hozzájárulhat a kialakulásához.

„Az első várandósságomat nagyon rosszul viseltem. Az állandó rosszullétek mellett ráadásul aranyerem is lett. Nem éreztem semmi fájdalmat, de egy alkalommal a WC-papíron piros vérfoltra lettem figyelmes. Természetesen azonnal felkerestem az orvosomat, féltem, hogy nagy a baj. Megnyugtatott, a problémára pedig a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kenőcsöt kaptam, aminek segítségével minden megoldódott” – mondta Bea.

3. Kellemetlen érzetet okoz, még kellemetlenebb tünetek kísérik

Az aranyér legjellemzőbb tünetei: égő, viszkető érzés, vérzés, tompa nyomás, illetve az állapot súlyosbodásával erősödő fájdalom, a nem komplett székletürítés érzése vagy idegentestérzet a végbélnyílásban.

4. Egy kis odafigyeléssel igenis karbantartható

Az aranyér, ha már kialakult, nem fordítható vissza, de tudnunk kell, hogy megelőzhető például a napi folyadékbevitel növelésével, rostokban dús étkezéssel, rendszeres mozgással. Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre (kenőcsökkel, kúpokkal, gyulladáscsökkentőkkel, érösszehúzó hatású szerekkel) vagy akár műtétre is szükség lehet.

5. Négy stádium, avagy a pokol felé vezető út

Az aranyérnek négy stádiumát különböztetjük meg. Az első stádium gyakorlatilag nem jár tünetekkel, a negyedik stádiumban pedig már műtéti beavatkozás is indokolttá válhat. Semmiképp se halogasd a kezelést, ha úgy érzed, baj van!

6. Külső-belső aranyér. Ilyen is van?

Igen. A belső aranyér nem jár fájdalommal, viszont komolyabb vérzés kísérheti, főként székletürítésnél, a külső azonban fájdalmas, és gyulladással, vérrögképződéssel járhat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top