Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Az aranyér 5 legjellemzőbb tünete

Sokak életében vissza-visszatérő kellemetlen jelenség az aranyér, ennek ellenére nem szeretünk beszélni róla. Hogyan ismerhetjük fel? Összegyűjtöttük a legjellemzőbb tüneteket!

Mi az az aranyér?

Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt található vénás érköteg, melynek funkciója a szabályos végbélműködés segítése, valamint a széklettartás biztosítása. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, az aranyeres „párna” lecsúszik, a végbélcsatornából előesik. Ezt nevezzük aranyérbetegségnek.

Az aranyérbetegség legjellemzőbb tünetei

Az aranyeresség a leggyakoribb végbél környéki betegség, melynek lehet külső (végbél környéki) és belső (végbélen belüli) formája is. Jellemző tünetei:

  • kitapintható aranyeres csomó, duzzanat a végbél környékén, mely már az első stádiumban jelen van, de nem okoz fájdalmat
  • fájdalmas székelés, mely lehet tompa vagy nyilalló
  • a fájdalom székeléskor fokozódik, és azt követően sem szűnik meg teljesen; kellemetlen, feszítő, szúró fájdalom maradhat vissza, ami az üléskor is gondot okoz
  • erős viszketés a végbéltájékon
  • vérzés a székletürítést követően

Az aranyérnek 4 stádiumát különböztetjük meg, melyek előrehaladtával a tünetek egyre kellemetlenebbé válnak.

Az első stádiumban mérsékelten megnagyobbodott, többnyire tünetmentes aranyeres csomó jelenik meg a végbélnyílás közelében. A tünetek enyhék: időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentestérzés, ritkábban viszketés vagy fájdalom, valamint pecsételő, piros vérzés jellemző.

A második stádiumban már erősödnek a kezdeti tünetek: intenzívebb a végbéltáji fájdalom a meglévő csomó miatt, és gyakrabban jelentkezik vérzés székeléskor. 

A harmadik stádiumra a spontán már vissza nem húzódó aranyeres csomó jellemző, szinte minden alkalommal észlelhető élénkpiros vérzéssel, mely fájdalommal is jár. Gyakran alakul ki szövődmény nyálkahártya-gyulladás formájában.

A negyedik stádiumban a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők, miközben a változó mértékű fájdalom és a vérzés mindennapossá válik. Gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely nagy fájdalommal, elesett állapottal és lázzal is járhat – ez már sürgős sebészi ellátást igényel!

Van megoldás!

A korai stádiumokban a gyulladt terület kezelésére korszerű kenőcsök, kúpok állnak rendelkezésre, amelyek szerencsés esetben meg is állítják a folyamatot. Érdemes időben cselekedni! Az előrehaladott eseteknél, amikor az aranyér folyamatosan a végbélnyíláson kívül helyezkedik el, vérzik, váladékozik, a kimetszés az egyetlen lehetőség, amely helyi érzéstelenítéssel, ambuláns körülmények között elvégezhető.

Tipp: a rostokban gazdag táplálkozás (gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék), kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, rendszeres mozgás, fizikai aktivitás is segít, hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket. A vénás nyomás, a feszülés fokozódása elkerülhető, ha nem ülünk sokáig a WC-n!

Ha a tünetek valamelyikét is tapasztaljuk, ne gondolkodjunk, keressük fel orvosunkat!

(Nyitó kép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top