Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Figyelj az aranyérre, mert ennyire súlyos formái is lehetnek

Az aranyérbetegség sokak számára csupán a kellemetlen, fájdalmas tüneteket jelenti, de kevesen gondolnak bele, hogy ennek az állapotnak komolyabb szövődményei is lehetnek.

Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt, a végbélnyílás közelében található visszérköteg, mely a széklettartást és a székletürítést segíti. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, a csomóssá vált aranyeres párna lecsúszik, a végbélcsatornából előesik, az aranyérbetegség pedig különböző intenzitású, kellemetlen tüneteket is okoz.

Fotó: Profimedia

Bár az aranyérbetegség tüneteit kezdetben csak ritkán kíséri fájdalom, ha nem vesszük komolyan, súlyosabb formái is kialakulhatnak.

Elhelyezkedése alapján lehet belső és külső az aranyér, a súlyossága szerint pedig négy stádiumát különböztetik meg a szakemberek: a kezdeti stádiumban az aranyerek kissé megnagyobbodott, tünetmentes csomók a végbélnyílás közelében, melyek tünetet még alig okoznak, általában csak egy szakorvosi vizsgálattal (végbéltükrözéssel) diagnosztizálják a problémát. Második stádiumban a csomók székeléskor rövid időre kitüremkednek a végbélnyíláson kívülre, de utána maguktól visszahúzódnak.

Harmadik stádiumban a csomók nem húzódnak vissza, de kézzel visszahelyezhetők, míg negyedik stádiumban már így sem lehet visszahelyezni azokat.

A már meglévő tünetekhez erősödő fájdalom, a nyálkahártya gyulladása, esetleg sérülése társul. Gyulladásmentes állapotban jelentkezhet viszketés, égő érzés, vagy akár vér színezheti a székletet.

Mik lehetnek a szövődményei?

Aranyeres krízis

A végbél záróizomzatán kívülre csúszott, tágult aranyeres csomók kizáródása, és az izomzat szorítása miatti vénás pangás okozta állapot, az aranyeres krízis heves fájdalommal jár, akinél jelentkezik, gyakorlatilag sem ülni, sem állni nem bír. Rendszerint hőemelkedés vagy láz is kísérheti ezt az állapotot. A visszerek már nem visszahelyezhetők, illetve maguktól sem húzódnak vissza. Ez a panasz akár sürgős sebészeti beavatkozást is igényelhet!

Aranyér-előreesés

Előrehaladott stádiumban az aranyeres csomók erős préselést követően (pl. székrekedés, szülés) a végbélnyíláson át kicsúsznak, és már kézzel sem lehet őket visszatolni a végbélbe. Az állandó irritációnak kitett csomók nyálkahártyája sérülhet, és székeléskor, vagy akár kisebb erőlködéskor is vérezhetnek.

Visszérgyulladás, fertőzés, fekély

Az aranyeres csomót borító vékony nyálkahártya sérülékeny, ezért bármilyen irritáció következtében kialakulhat helyi gyulladás, amely könnyen el is fertőződhet. Súlyosabb esetben a gyulladt területen kisebb-nagyobb szövetelhalás, azaz fekély alakulhat ki.

Vérzés

Az aranyérbetegséggel járó leggyakoribb panasz a vérzés, amely még kisebb aranyeres csomók esetén is előfordul. Komoly vérzés általában nem jellemző, de ritkán mégis előfordulhat jelentősebb vérvesztés. Ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Vérrög a külső aranyérben

A külső, vagy kizáródott aranyeres csomókban gyakran képződik vérrög a lelassult keringés, pangó vér miatt. Jelenlétét állandó nyomó jellegű fájdalom jelzi, és könnyen ki is tapintható. Az érintett aranyeres csomó begyulladhat, a felülete kifekélyesedhet, vérezhet. Természetesen azonnal orvosi beavatkozást igényel ez az állapot is.

Az aranyérbetegség kezdetei tünetei könnyen enyhíthetők, a súlyosabb formák elkerülhetők, ha időben elkezdjük a kezelést lokális készítményekkel, rásegítünk életmód-változtatással, illetve szükség esetén proktológus szakorvoshoz fordulunk. Ne féljünk felkeresni egy szakembert, és beszélni a problémánkról!

(Nyitókép: Profimedia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top