nlc.hu
Tabuk nélkül

Bakteriális hüvelyfertőzés és a lányok

Bakteriális hüvelyfertőzés és a szex: „Komoly következménye lett a 18 éves csapongó lányom kalandozásainak”

Az aggódó anyuka, Andrea hiába magyarázta a 18 éves ide-oda „kalandozó” lányának, hogy csak óvatosan a fiúkkal, ő sajnos nem fogadta meg az intelmeket. Meg is lett a baj!

Andrea és lánya, Bori mögött nehéz, konfliktusokkal teli időszak áll. Az egész kiindulópontja pedig a 18 éves Bori ide-oda csapongó élete, amit természetesen édesanyja nem nézett jó szemmel.

„Nehéz róla beszélni, de úgy döntöttem, elmondom a tapasztalataimat, mert ha csak egyetlen fiatal lány gondolkodik el a mi esetünkön, már megérte. A lányom, Bori 18 éves, rettentő erős személyiséggel. Olyan lány, akinek a lábai előtt hevernek a fiúk. Természetesen ő ezzel tisztában van, és sajnos ki is használja a helyzetet. Pár hónapja észrevettem, hogy Bori gyakran cserélgeti a partnereit, már magam sem igazodtam ki, hogy hova tűnt Péter és ki ez a Balázs, ezért úgy döntöttem, le kell ülnünk beszélgetni több okból is: egyrészt az első és legfontosabb, hogy a tanulmányaira koncentráljon, másrészt féltettem az egészségét is, ezért szerettem volna, ha együtt elmegyünk egy nőgyógyászhoz” – kezdte Andrea, akinek félelmei nem voltak alaptalanok.

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyfertőzés. Halszagú, híg, bőséges, fehéres-szürkés színű hüvelyfolyás jellemzi, és égő, kellemetlen érzés is kísérheti. Bár klasszikus értelemben nem tartozik a nemi betegségek közé, mégis van összefüggés a fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat és a fertőzés megjelenése között. A problémát az okozza, hogy pl. a szexuális aktussal összefüggésben (gumi óvszer, ondó) felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség.

„Borival tényként közöltem, hogy kértem időpontot a nőgyógyászhoz, ahova együtt fogunk elmenni. Emellett elmondtam, nekem egyáltalán nem tetszik, hogy ilyen gyakran cserélgeti a partnereit, és hogy ez nem fog jóra vezetni sem a tanulmányait illetően, sem pedig az egészségére nézve. Felvilágosítottam Borit, hogy a női szervezet nagyon érzékeny, a hüvelyről nem is beszélve, ahol a hüvelyflóra a gyakori partnercsere és a védekezés nélküli szex miatt könnyen felborulhat, ezt pedig komoly fájdalmak kísérhetik. Igaz, erről korábban is tartottam neki »előadást«, ami akkor teljesen hasztalan volt, most viszont legnagyobb meglepetésemre Bori nem szállt velem vitába, inkább lesütött szemekkel annyit mondott: Anya, igazad volt mindenben. A lányom bevallotta, hogy valami nincs rendben, a hüvelyfolyása megváltozott, ráadásul kellemetlen szaga is van. Megmondom őszintén, nagyon megijedtem, mert láttam, hogy a lányom szenved, így még aznap elmentünk az orvoshoz. A probléma szerencsére megfelelő kezeléssel megoldódott, de bárcsak megfogadta volna a lányom a korábbi jó tanácsokat, vagy legalább figyelt volna jobban, hogy megelőzze a bakteriális hüvelyfertőzéssel járó kellemetlenségeket. Remélem, jó leckét kapott, és tanult az esetből, mindenesetre, nem szeretném mindezt még egyszer átélni” – mondta Andrea.

(Fotó: Getty Images/Bundit Binsuk / EyeEm)

Fotó: Getty Images/Bundit Binsuk / EyeEm

A bakteriális hüvelyfertőzés antibiotikumkúrával szerencsére jól kezelhető, ám az egyre inkább fenyegető antibiotikumrezisztencia kivédése érdekében fontos, hogy ha antibiotikumot kapunk, tartsuk be az orvosunk által javasolt kúrát, a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Ezt követően pedig a hüvelyflóra regenerálása kihagyhatatlan feladat, ugyanis az antibiotikum a jótékony Lactobacillusok létszámát is megtizedeli.

Immár több olyan készítmény is elérhető, ami prebiotikum-tartalmának köszönhetően a szervezet saját Lactobacillus-flórájának regenerálódását teszi lehetővé.

Még több hasznos cikk a témában:

 
(Nyitókép: Getty Images/Bundit Binsuk / EyeEm)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top