Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mi okozhat cikluszavart, és mit tehetünk ellene?

A szerencsésebbek gyakorlatilag serdülőkoruktól fogva „óramű pontossággal” menstruálnak, míg másoknak rendszertelenebb a ciklusuk, amiben akár 1-2 hetes csúszás is előfordulhat. Ha valakinek a havi vérzése nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak. Ne félj segítséget kérni, ha ciklusodban zavar támad, mert komoly következményei lehetnek!

A menstruáció – a méhnyálkahártya lelökődése és a méhből vérzés kíséretében zajló kiürülése – általában 28 napos időközökben történik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van.

Mitől alakulhat ki cikluszavar?

Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik. Ilyen szabálytalanság átmenetileg akár egy fogyókúra miatti koplalás, komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) is megzavarhatja a normális menetrendet, vagy akár teljesen el is maradhat a menstruáció.

 „Állandóan késett a menstruációm, olyan is előfordult, hogy hónapokig nem jött meg. Mivel versenysportoló voltam, a mindennapos, többórás edzések kimerítettek, és ez a hormonháztartásomra is rányomta a bélyegét. Laborvizsgálat és nőgyógyászati vizsgálatok után gyógyszeres kezelést kaptam, amitől végül megszűntek a panaszaim, és ismét rendszeressé vált a menzeszem” – mesélte Reni.

cikluszavar, menstruacio

Fotó: ThinkStock

Cikluszavar és a teherbeesés

Ha a zavar támad a hormonális szabályozásban, akkor a cikluson belüli egyensúly megbomlik, és az ovuláció esetleg bőven túl a 14. napon következik be. Ezzel a ciklus második szakasza jelentősen lerövidül: 14 nap helyett csupán 4-5 napos lesz. Ez sárgatest-elégtelenséghez vezet, aminek következményeként a méhnyálkahártya nem tud felkészülni a megtermékenyített petesejt befogadására. Enyhébb esetekben a beágyazódás megtörténik ugyan, de a sárgatesthormon hiánya miatt a szervezet nem képes a terhességet fenntartani. A cikluszavar korai vetéléssel járhat, de akár meddőséget is okozhat. Ha zavar támad a menstruációs ciklusodban, ne várj vele, minél előbb fordulj szakemberhez!

Cikluszavar: mit tehetünk ellene?

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében általában a stressz áll. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top