nlc.hu
Tabuk nélkül

Terhességi hüvelyfolyás

Kényes kérdések: miért alakul ki, és mit lehet tenni a terhességi hüvelyfolyással?

Terhesség alatt is hüvelyfertőzéssel harcolsz? Megváltozott a hüvelyfolyásod, és tanácstalan vagy? Nem vagy egyedül a problémával, ami egyébként egy kis odafigyeléssel megelőzhető!

„Sajnos a járványhelyzet miatt nem igazán tudok személyesen találkozni az ugyancsak várandós barátnőimmel, így online tartunk heti egyszer amolyan baba-mama klubot, ahol aztán tényleg mindenről szó esik. A minap a terhesség alatti hüvelyfolyás és a hüvelyfertőzések sem maradtak ki a sorból, amiről szerencsére tabuk nélkül tudtunk beszélgetni” – kezdte Kata.

Megváltozott hüvelyfolyás és a hüvelyfertőzés

„Addig nem is gondoltam volna, hogy nem én vagyok az egyetlen kismama, akinek olyan kellemetlenségekkel kell megküzdenie a terhessége alatt, mint a hüvelyfolyás megváltozása és a hüvelyfertőzés, amíg fel nem vezettem a témát a többiek előtt. Nagyon feszült voltam, és rengeteget gondolkodtam, egyáltalán elmondjam-e a lányoknak, hogy bajban vagyok. Sajnos eléggé hajlamos vagyok a bakteriális hüvelyfertőzésre, ami a terhességem alatt sem került el. A jelek egyértelműek voltak: a hüvelyfolyásom bőséges, híg, szürkésfehér és felettébb kellemetlen szagú lett. Nagyon szégyelltem, hogy nem tudtam magamra jobban vigyázni, pont akkor, amikor a gyermekemet hordom a szívem alatt. Ennek ellenére vettem egy nagy levegőt, és elmondtam mindent kendőzetlenül a mi kis baba-mama klubunkban, figyelmeztetve a többieket, hogy ők is legyenek résen! Szerencsére a lányok nagyon megértőek voltak” – sóhajtott egy nagyot Kata.

Terhességi hüvelyfolyás

Beszéljünk a terhességi hüvelyfolyásról. (Fotó: Getty Images)

„Ugyan már, nem tudjátok, hogy minden ötödik terhességnél előfordul?!” – vágta rá Juli, aki bevallotta, hogy neki is gondja volt a normálistól eltérő hüvelyfolyásával. (Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász webbetegen megjelent írásában szerepel az adat: 12–22%, azaz minden 5. terhességben – a szerk.)

NEM a te hibád!

 A terhesség során a hormonok hatására a hüvelyflóra megváltozik, egészséges egyensúlya könnyen felborul, így könnyen kialakulhat bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés, ami egyáltalán nem a kismamák hibája. Fontos azonban, hogy a jelek észlelésekor – bakteriális fertőzés esetén ez megváltozott mennyiségű, szürkésfehér, kellemetlen szagú hüvelyfolyás – azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz, mert az ilyen problémák megfelelő kezelés nélkül akár koraszüléshez is vezethetnek!

Tudtad? A várandós szervezet cukortermelése (glikogén) megnő, ez a közeg pedig kedvez a Candida gomba elszaporodásának is. Ebben az esetben a hüvelyfolyás sárgásfehér színűvé válik, állaga pedig túrószerű lesz, amihez csípő érzés társulhat pisiléskor.

A kismamákra nézve a gombás hüvelyfertőzés a kellemetlen tüneteken kívül egyéb problémát nem okoz, ennek ellenére természetesen ki kell kezelni a várandósság alatt.

A kezeletlen bakteriális vaginózis azonban akár idő előtti burokrepedéshez, azaz koraszüléshez is vezethet, ezért fontos, hogy ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk rá, fordítsunk megfelelő figyelmet a megelőzésre, a kimondottan erre a célra kifejlesztett termékekkel

Mit tehetünk még?

  • Kerüljük az ülőfürdőt!
  • Fürdés után mindig alaposan törölközzünk meg! Mosakodás, valamint WC-használat után fontos a helyes törlési irány megválasztása: a szeméremtest felől a végbél irányába, vagyis elölről hátrafelé!
  • A műszálas és szoros bugyik, főként pedig a tanga helyett részesítsük előnyben a pamut anyagú, kényelmes fehérneműt!
  • Ne üldögéljünk vizes fürdőköpenyben vagy nedves alsóneműben!
  • Kerüljük a különböző intim mosakodók, illatosított krémek, parfümök, fürdőolajok használatát.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images/gevende)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top