Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: ezek állhatnak a problémák mögött

Ne gondoljuk, hogy a kínzó hüvelyszárazság csak az idősebb nők vagy éppenséggel a kismamák problémája, a fiatalok között is gyakran előfordul. Milyen okok állhatnak a hátterében? Elmondjuk!

A hüvelyszárazság leggyakrabban hormonális változásokhoz kapcsolódik, kialakulásáért leginkább az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya a felelős. Az ösztrogénszint csökkenése számos okból bekövetkezhet, így például kemo- vagy sugárterápiát követően, illetve szülés után, szoptatás idején, vagy akár drasztikus fogyókúrák, illetve evészavarok miatt is.

Nőgyógyászati műtétek

Sajnos egyre gyakoribb, hogy fiatalabb nőket is érint a hüvelyszárazsággal járó tünetegyüttes problémaköre. Az ösztrogénszint csökkenése és az ezzel járó hüvelyszárazság ugyanis jelentkezhet fiatalabb nőknél, a petefészkek műtéti eltávolítását követően, továbbá emlőrák hormonkezelése, kemo- vagy sugárterápiája kapcsán is felléphetnek hasonló problémák.

A változókor

A menopauza, vagyis a női változókor hátterében az ösztrogénszint csökkenése áll. Mivel az ösztrogén hormon hatással van a hüvelyhám állapotára, így hiányának hámsorvadás és hüvelyszárazság lesz a következménye. Enyhébb esetekben lehet orvosolni a hüvelyszárazságot hüvelyi hidratálókrémekkel vagy síkosítóval, melyek megszüntetik a közösülés során fellépő esetleges égő, irritáló, kellemetlen érzetet. Súlyosabb esetben helyileg ható, ösztrogéntartalmú készítmények alkalmazásával lehet javítani a hüvelyhám állapotát és biztosítani a megfelelő nedvességtartalmát.

Szoptatás

A szoptatási időszakban – mivel ilyenkor szünetel a peteérés – ugyancsak alacsonyabb az ösztrogén hormon szintje, ezért előfordulhat hüvelyszárazság. A hüvelyhám ettől sokkal vékonyabb, sérülékenyebb, és a mirigyek sem termelnek kellően nyákos síkosítóanyagot. A hormonháztartás pedig csak a szoptatás végén, a menstruáció visszatérte után áll vissza a normál kerékvágásba.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletták több, nem kívánt mellékhatást eredményezhetnek, melyek az esetek többségében kis idő múlva elmúlnak. Ilyen többek között a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban a tabletta okozza a tüneteket, úgy egy másik készítményre vagy más fogamzásgátló módszerre való áttérés megoldást jelenthet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top